Ce inseamna poprire

Descopera ce inseamna poprire, procedura legala prin care se blocheaza temporar bani sau bunuri pentru garantarea unei creante. Citeste despre tipuri de poprire, exemple si statistici relevante.

Introducere

Poprirea este o procedura legala prin care se impune blocarea temporara a unei sume de bani sau a unor bunuri in scopul garantarii unei creante. Aceasta este o masura pe care o instanta o poate dispune impotriva unei persoane care nu a platit datoriile sale catre un creditor.

Procedura de poprire

Pentru a se dispune o poprire, creditorul trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca prin care sa se stabileasca existenta creantei restante. In baza acestei hotarari, creditorul poate cere instantei sa ordone poprirea contului bancar sau a altor bunuri ale debitorului.

Exista doua tipuri de poprire: poprirea asiguratorie si poprirea definitiva. Poprirea asiguratorie se dispune pentru a asigura suma necesara pentru acoperirea creantei, in timp ce poprirea definitiva blocheaza definitiv o suma de bani sau bunuri pana cand creanta este achitata integral.

Exemple de poprire

  • Un individ nu isi plateste ratele la un credit si banca obtine o hotarare judecatoreasca pentru a-i popri contul bancar.
  • O firma nu achita facturile catre un furnizor iar acesta solicita instantei poprirea contului firmei pentru a-si recupera banii.

Statistici si cazuri de studiu

Conform datelor oferite de Ministerul Justitiei, numarul popririlor in ultimii doi ani a crescut cu 15%. S-a inregistrat o crestere semnificativa a popririlor asiguratorii, cu peste 20% mai multe fata de perioada anterioara.

Intr-un caz de studiu recent, o institutie de invatamant a fost obligata sa plateasca daune materiale unui profesor concediat abuziv. Pentru a-si recupera suma aferenta, profesorul a solicitat instantei poprirea contului institutiei, iar aceasta a fost aprobata conform legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *