Ce este guta?

Guta este o formă de artrită care afectează articulațiile, cauzată de acumularea de cristale de acid uric. Află mai multe despre simptome, tratament și factori de risc.

Definiție

Guta este o formă de artrită care apare din cauza acumulării de cristale de acid uric în articulații. Această afecțiune poate provoca dureri intense și umflături ale articulațiilor, în special la nivelul degetelor de la picioare.

Cauze și factori de risc

Principala cauză a gutei este nivelul crescut de acid uric din sânge, care poate fi rezultatul unei alimentații bogate în purine sau a unei predispoziții genetice. Factorii de risc includ consumul excesiv de alcool, obezitatea, hipertensiunea arterială și anumite afecțiuni medicale precum diabetul sau insuficiența renală.

Simptome

Simptomele gutei pot include dureri brusc apărute în articulații, umflături, roșeață și senzație de căldură la nivelul acestora. Crizele de gută pot dura între câteva zile și câteva săptămâni și pot reveni periodic.

Tratament

Tratamentul gutei include modificări ale dietei pentru a reduce consumul de purine, medicamente antiinflamatoare pentru a ameliora durerea și inflamația și medicamente care scad nivelul de acid uric din sânge. În unele cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *