Infectie nosocomiala definitie

Infectiile nosocomiale reprezinta o problema majora in sistemul medical, avand consecinte grave asupra pacientilor. Descopera mai multe despre aceasta infectie si cum poate fi prevenita.

Ce este o infectie nosocomiala?

Infectia nosocomiala reprezinta o infectie care se dezvolta la o persoana internata intr-un spital sau intr-o alta institutie medicala, care nu era prezenta sau in curs de incubare la momentul internarii. Aceste infectii sunt adesea cauzate de germeni rezistenti la tratamentele standard si pot avea consecinte grave asupra pacientilor.

Factori de risc pentru infectiile nosocomiale

  • Utilizarea excesiva a antibioticelor
  • Proceduri medicale invazive
  • Suprapopularea spitalelor
  • Igiena precara

Exemple de infectii nosocomiale

Exemple de infectii nosocomiale includ infectii de tract respirator, infectii de tract urinar, infectii de rana postoperatorie sau septicemie. Aceste infectii pot fi cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau paraziti.

Studii de caz

In anul 2019, un spital din Bucuresti a fost afectat de o epidemie de infectii nosocomiale cauzata de un super-germ rezistent la tratamentele conventionale. Acest lucru a determinat autoritatile sa ia masuri urgente pentru a preveni raspandirea infectiei si a proteja pacientii vulnerabili.

Statistici privind infectiile nosocomiale

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, infectiile nosocomiale afecteaza anual aproximativ 1 din 10 pacienti internati in spitale din intreaga lume. Aceste infectii conduc la peste 99.000 de decese in Statele Unite ale Americii si la costuri semnificative pentru sistemele de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *