Deismul – O Definitie Detaliata

Descoperiti ce inseamna deismul, o filozofie religioasa care contesta implicarea divina activa in lumea noastra. Cititi mai jos pentru o definitie detaliata si exemple celebre de deisti.

Ce este Deismul?

Deismul este o filozofie religioasa care sustine existenta unei entitati divine ce a creat universul, dar care nu intervine activ in lumea noastra. Deisti cred ca Dumnezeu a furnizat oamenilor rationamentul si libera vointa pentru a-si ghida propriile vieti.

Origini si Evolutie

Deismul a aparut in secolul al XVII-lea ca o reactie impotriva dogmelor religioase traditionale si a interpretarilor literale ale Scripturii. A fost o miscare populara in randul unora dintre ganditorii Iluminismului, precum Voltaire si Rousseau.

Principii de Baza

  • Exista un Dumnezeu creator al universului.
  • Dumnezeu nu intervine activ in lumea noastra.
  • Rationamentul si libera vointa sunt esentiale in relatie cu divinitatea.

Exemple de Deisti Celebri

Thomas Jefferson, Benjamin Franklin si Thomas Paine sunt doar cateva nume cunoscute ca fiind deisti. Acestia au jucat un rol important in formarea Statelor Unite ale Americii si au promovat idei de separare intre biserica si stat.

Deismul in Ziua de Azi

Chiar daca deismul a avut o influenta puternica in istoria gandirii occidentale, miscarea in sine a pierdut din popularitate in ultimele decenii. Cu toate acestea, principiile de baza ale deismului pot fi inca gasite in gandirea multor oameni contemporani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *