Ce este sinuzita

Sinuzita este o afectiune comuna caracterizata de inflamatia sau infectia sinusurilor, cavitati umplute cu aer in interiorul craniului care sunt conectate la nas. Afla cum se manifesta, cauzele si tratamentul acestei afectiuni.

Introducere

Sinuzita este o afectiune comuna care afecteaza milioane de oameni in intreaga lume. Este caracterizata de inflamatia sau infectia sinusurilor, cavitati umplute cu aer in interiorul craniului care sunt conectate la nas. Aceasta afectiune poate fi dureroasa si neplacuta, afectand calitatea vietii pacientilor.

Cauzele sinuzitei

Sinuzita poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv infectii virale sau bacteriene, alergii, polipi nazali, deviatia septului nazal sau iritatii ale sinusurilor cauzate de fum de tigara sau de poluare. Odata ce sinusurile sunt blocate, se poate dezvolta inflamatia sau infectia.

Simptomele sinuzitei

Simptomele sinuzitei pot varia in functie de tipul si severitatea afectiunii, dar pot include dureri de cap, congestie nazala, secretii nazale de culoare galben-verzuie, durere faciala sau durere la nivelul sinusurilor, pierderea simtului mirosului sau gustului si febra.

Tratamentul sinuzitei

Tratamentul sinuzitei poate varia in functie de cauza si severitatea afectiunii. In unele cazuri, pot fi prescrise antibiotice pentru tratarea infectiei bacteriene. De asemenea, medicamentele antiinflamatoare, decongestionantele nazale sau antihistaminicele pot fi recomandate pentru a reduce inflamatia si a usura simptomele. In cazurile severe sau cronice, interventii chirurgicale precum drenajul sinusurilor pot fi necesare.

Prevenirea sinuzitei

Pentru a preveni sinuzita, evitati expunerea la potentiale iritatii ale sinusurilor, ca de exemplu fumul de tigara sau poluarea. Mentineti o igiena nazala buna, utilizand spray-uri saline pentru a mentine sinusurile curate si umede. De asemenea, evitati alergenii care va pot declansa simptomele si luati in considerare vaccinarea impotriva gripei si a altor infectii respiratorii pentru a reduce riscul de infectie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *