Ce este PTSD? Definire, Exemple, Studii de caz si Statistici

Stresul post-traumatic (PTSD) este o tulburare de anxietate care apare dupa un eveniment traumatic. Afecteaza milioane de oameni si poate avea consecinte grave.

Introducere

Stresul post-traumatic (PTSD) este o tulburare de anxietate care poate aparea la persoanele care au experimentat un eveniment traumatizant. Aceasta afecteaza nu doar persoana care a trait traumaticul, ci si pe cei din jurul sau. Este important sa intelegem mai bine ce este PTSD si cum poate fi gestionat.

Definitie

PTSD este o reactie normala la evenimente traumatizante, cum ar fi abuzul, razboaiele sau accidentele grave. Persoanele cu PTSD pot avea flash-uri sau vise traumatice, refuzul de a discuta despre evenimentul traumatic sau evitarea situatiilor care le amintesc de acesta.

Exemple de PTSD

Un exemplu de PTSD ar putea fi un soldat care a participat la un razboi si care se confrunta cu flash-uri traumatice sau vise recurente despre scenele traumelor de razboi. Un alt exemplu ar fi o victima a unui incendiu care evita cu disperare locuri cu foc sau fum din cauza traumei traite.

Studii de caz

Un studiu de caz recent a aratat ca persoanele care au suferit abuz sexual in copilarie pot dezvolta PTSD si pot avea dificultati in relationarea cu alti oameni. Un alt studiu a constatat ca veterani care au fost martori la scene traumatice de razboi pot avea simptome severe de PTSD, care afecteaza calitatea vietii lor de zi cu zi.

Statistici

Conform Institutului National de Sanatate Mintala, aproximativ 8 milioane de adulti americani sufera de PTSD intr-un an. De asemenea, aproximativ 10% din femei si 4% din barbati vor dezvolta PTSD la un moment dat in viata lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *