Ce este HPV?

HPV este una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală din lume, având efecte variate de la negi genitali la cancer cervical. Află mai multe despre acest virus teribil.

Introducere

HPV sau virusul papiloma uman este una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală din lume. Acesta poate afecta atât bărbații, cât și femeile, iar efectele sale pot varia de la negi genitali la cancer cervical.

Ce este HPV?

HPV este o familie de virusuri care afectează pielea și mucoasele umane. Există peste 100 de tipuri de HPV, iar unele dintre acestea pot provoca infecții genitale. Cele mai frecvente tipuri de HPV sunt 6 și 11, care sunt asociate cu negii genitali, și 16 și 18, care sunt asociate cu cancerul cervical.

Cum se transmite HPV?

HPV se transmite prin contactul direct cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate. Acesta se poate transmite prin contact sexual, dar și prin contact non-sexual, cum ar fi atunci când folosiți obiecte contaminate, cum ar fi prosoape sau lenjerie intimă.

Semne și simptome ale HPV

  • Negii genitali
  • Infecție persistentă cu HPV, care poate duce la cancer cervical, dar și la alte tipuri de cancer, cum ar fi cel anal sau de col uterin

Prevenirea HPV

Cea mai bună modalitate de a preveni infecția cu HPV este prin vaccinare. Vaccinul HPV este recomandat atât pentru femei, cât și pentru bărbați, începând cu vârsta de 9 ani. De asemenea, folosirea prezervativelor poate reduce riscul de transmitere a HPV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *