Ce este ETF

Descoperă ce sunt ETF-urile, cum funcționează și care sunt avantajele lor. Află cum poți investi într-un portofoliu diversificat fără a cumpăra fiecare activ în parte.

Introducere

Exchange-Traded Fund (ETF) reprezintă un instrument de investiții care a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani. În acest articol, vom explora ce este un ETF, cum funcționează și care sunt avantajele acestuia.

Ce este un ETF?

ETF-ul este un fond de investiții tranzacționat la bursă, care urmărește un indice, un mărfar sau un obiectiv de investiții specific. Acesta permite investitorilor să dobândească expunere la un portofoliu diversificat de active, fără a fi necesar să cumpere fiecare activ în parte.

Cum funcționează un ETF?

ETF-urile sunt tranzacționate la bursă la fel ca acțiunile obișnuite, ceea ce înseamnă că prețul acestora variază pe parcursul zilei în funcție de oferta și cererea de pe piață. Investitorii pot cumpăra sau vinde ETF-uri în orice moment al zilei.

Avantajele ETF-urilor

  • Diversificare: Investitorii pot obține expunere la un portofoliu diversificat de active printr-un singur instrument.
  • Lichiditate: ETF-urile sunt tranzacționate la bursă, ceea ce înseamnă că investitorii pot vinde sau cumpăra părți din acestea rapid și ușor.
  • Costuri reduse: De obicei, costurile de administrare pentru ETF-uri sunt mai mici decât cele ale fondurilor de investiții tradiționale.

Exemple de ETF-uri

Un exemplu popular de ETF este SPDR S&P 500 ETF Trust, care urmărește performanța indicelui S&P 500. De asemenea, există ETF-uri care urmăresc performanța mărfurilor precum aurul sau petrolul.

Studii de caz

Un studiu de caz interesant este cel al unui investitor care dorește să obțină expunere la piața imobiliară fără a cumpăra direct proprietăți. Acesta ar putea investi într-un ETF care urmărește performanța unui indice imobiliar.

Statistici

Potrivit datelor recente, piața globală a ETF-urilor valorează peste 5 trilioane de dolari, iar acest număr este în continuă creștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *