Ce înseamnă “xenofon”?

“xenofon” în DEX

  • XENOFON (XENOPHON) (430-360 î. Hr.), istoric grec. Discipol al lui Socrate, adversar al democrației ateniene și admirator al Spartei. A participat (401 î. Hr.) la expediția lui Cirus cel Tânăr împotriva fratelui său Antaxerxe II. Ca șef al corpului de mercenari greci, a contribuit la salvarea armatei („retragerea celor zece mii”). A povestit această expediție în celebra lucrare „Anabasis”. Opera sa mai cuprinde „Hellenika”, o istorie a Greciei în șapte cărți, o biografie apologetică a regelui spartan Agesilau II, o lucrare despre organizarea de stat a Spartei („Statul spartan”), tratate de agricultură, de vânătoare și de artă militară. „Apologia” și „Amintiri” oferă o descriere a lui Socrate într-o altă viziune decât cea din dialogurile lui Platon.
  • XENOFON (XENOPHON) din Efes (sec. 2 sau 3 d. Hr.), scriitor grec. Autor al romanului „Întâmplări din Efes”, narând aventurile a doi îndrăgostiți, Antheia și Habrokomes; este considerat precursor al romanului de dragoste.

“xenofon” în Dicționarul Juridic

  • Xenofon (427 i.Hr - 355 i.Hr.), a fost soldat, mercenar, elev si admirator al lui Socrate. Lucrarile lui Xenofon sunt o sursa importanta pentru studiul istoriei si al filozofiei grece. Relatia ideica dintre Xenofon, Socrate si Platon este o vasta tema de cercetare academica moderna.
    Xenofon este autorul "Anabasis Kyrou", o poveste a unor mercenari greci care se lupta sa ajunga de la portile Babilonului la Marea Neagra. Printre scrierile lui se mai numara si Hellenica, o continuare a lucrarii lui Tucidide despre istoria grecilor, Amintiri despre Socrate si Ciropedia, o nuvela istorica despre Cyrus al II-lea cel Mare, fondatorul Imperiului Persan. Oeconomicus este un dialog despre agricultura si gospodarire si pe langa acest subiect mai sunt tratate teme ca relatiile dintre barbat si femeie, viata rurala. Oeconomicus a fost tradus in latina de Cicero.