Ce înseamnă “urticarie”?

“urticarie” în DEX

  • URTICÁRIE, urticarii, s. f. Boală care se manifestă prin apariția pe piele a unor bășicute de culoare roșie, însoțite de mâncărime. ♦ P. gener. (Pop.) Eczemă. [Var.: urticáre s. f.] – Din fr. urticaire.
  • URTICÁRIE s.f. Boală alergică, manifestată prin erupția pe piele a unor bășicuțe însoțite de mâncărime. ♦ (P. ext.) Eczemă. [Gen. -iei, var. urticare s.f. / < fr. urticaire, cf. lat. urtica – urzică].
  • URTICÁRIE s. f. boală alergică prin erupția pe piele a unor bășicuțe însoțite de mâncărime. (< fr. urticaire)

“urticarie” în Dicționar Român - Englez

  • nettle rash#med.
    urticaria

“urticarie” în Dicționarul Medical

  • Este o boala dermatologic ace se caracterizeaza prin aparitia de placi rosii in relief, adesea foarte pruriginoase. Se disting urticariile acute si urticariile cornice. Urticariile acute pot fi cauzate de luare anumitor medicamente, de o tepatura de insecta sau poate avea origine alimentara. Mecanismul sau este variabil fie declanseaza eliberarea in organism de histamine continuta in peretele intestinal, fie provoaca o reactie alergica. Unele boli infectioase ca hepatita viral, mononucleoza infectioasa si unele boli parazitare pot provoca o urticarie in faza lor initiala. Urticariile cronice au cauze mult mai numeroase decat cele acute. Se impart in doua categorii – urticariile cornice fizice – declansate de fctori fizici, ereditari sau dobanditi. Se clasifica in: - urticarie colinergica - urmeaza eliberarii unei substante – acetilcolina , continuta in mod normal in celulele nervoase, acest fenomen este adesea consecutiv unui effort fizic intens sau unei presiuni exercitate de un obiect greu de piele si este favorizat de sudatie. - urticarie la frig - urticarie la apa - urticarie solara Urticariile cornice alergice pot fi provocate de un medicament sau de zacutul la pat , dar si de un pneumalergen. Simptomele uricariei – aceasta afecteaza dermul superficial, si se recunoaste usor datorita asemanarii cu leziunile provocate de urzica. Tratamentul consta in administrarea de antihistaminice pe cale orala sau injectabila, asociata uneori cu cea orala a altor medicamente ca cromoglicatul de sodium sau ketotifenul, care inhiba degranularea celulelor mastocite.