Ce înseamnă “prezervativ”?

“prezervativ” în DEX

  • PREZERVATÍV, prezervative, s. n. Remediu folosit pentru prevenirea unui rău. ♦ Mic tub elastic închis la un capăt, folosit de bărbați ca protector împotriva bolilor venerice sau ca mijloc anticoncepțional. – Din fr. préservatif.
  • PREZERVATÍV, -Ă adj. Care prezervă; apărător, preventiv. // s.n. Remediu folosit pentru prevenirea unui rău, a unei boli. ♦ Mic tub elastic închis la un capăt, folosit de bărbați ca anticoncepțional sau pentru prevenirea unei îmbolnăviri prin contact sexual. [< fr. préservatif].
  • PREZERVATÍV, -Ă I. adj. care prezervă; preventiv. II. s. n. remediu pentru prevenirea unui rău, a unei boli. ◊ mic tub elastic închis la un capăt, folosit de bărbați ca anticoncepțional sau pentru prevenirea unei îmbolnăviri prin contact sexual; condom. (< fr. préservatif)

“prezervativ” în Dicționar Român - Englez

  • preservative

“prezervativ” în Dicționarul de Argou

  • PREZERVATIV balon, capișon, cauciuc, căciuliță, fluturaș, gumă de șters SIDA, protex, scufiță.

Care este sinonimul cuvântului “prezervativ”?

  • PREZERVATÍV s. v. (livr.) condom.

“prezervativ” în Dicționarul Medical

  • Sinonim - condom. Prezervativul reprezinta un rezervor cilindric, suplu si subtire, din latex, pus pe organul viril sau in vagin inaintea raporturilor sexuale ca masura contraceptiva sau igienica. Prezervativul masculin impiedica trecerea spermei in caile genitale feminine. Din cauza recrudescentei bolilor transmisibile pe cale sexuala si a amplificarii SIDA, folosirea prezervativului este azi indispensabila in timpul raporturilor sexuale: in fapt, el asigura o mai buna protectie impotriva transmisiei infectioase pe cale sexuala suprimand orice contact direct intre mucoasele partenerilor. Pentru a fi eficace, un prezervativ nu trebuie sa fi fost deja utilizat si trebuie sa fie aplicat corect pe penisul in erectie si inaintea oricarui contact sexual. O crema spermicida aplicata pe prezervativ poate fi utilizata pentru o protectie mai buna. Prezervativele lubrifiate sunt recomandate pentru raporturile genitale, iar modelele nelubrifiate in cursul relatiilor bucogenitale. Prezervativul feminin este un sac in forma de deget de manusa care se introduce in vagin. Eficacitatea sa impotriva riscului de infectie prin boli cu transmisie sexuala nu este totala, indeosebi pentru partenerul masculin. Diafragma poate fi asimilata prezervativului feminin, deoarece impiedica inaintarea spermatozoizilor in colul uterin. Diafragma este ineficace impotriva riscului de infectie prin boli cu transmisie sexuala.