Ce înseamnă “pneumoconioza”?

“pneumoconioza” în DEX

  • PNEUMOCONIÓZĂ, pneumoconioze, s. f. Boală pulmonară cronică cu caracter profesional, consecință a iritației provocate de inhalarea masivă, îndelungată și fixarea pe plămâni a unor pulberi (de azbest, cărbune, bioxid de siliciu, de fier etc.), care determina inflamația și apoi sclerozarea lor. [Pr.: pne-u-mo-co-ni-o-] – Din fr. pneumoconiose.
  • PNEUMOCONIÓZĂ s.f. Boală constând în leziuni pulmonare provocate de inhalarea prafului de cărbune, de metale etc. [Pron. pne-u-... -ni-o-. [< fr. pneumoconiose, cf. gr. pneumon – plămân, konis – praf].
  • PNEUMOCONIÓZĂ s. f. afecțiune pulmonară cronică provocată de inhalarea prafului din roci, metale etc. (< fr. pneumoconiose)

“pneumoconioza” în Dicționarul Medical

  • Pneumoconioza reprezinta orice afectiune difuza a plamanilor cauzata de inhalarea indelungata a prafului raspandit in atmosfera. Pneumoconiozele pot fi cauzate de praful de silice, de amiant, de sisturi, de diverse metale ca fierul sau titanul, de plastice, de polivinil, de cuart, de talc sau de fibre de sticla. Tratamentul consta in intreruperea expunerii la praf si in tratarea simptomelor insuficientei respiratorii.