PIETRÍȘ,pietrișuri, s. n. 1. Rocă sedimentară detritică necimentată constituită din diferite fragmente de roci și de minerale rotunjite, cu dimensiunile cuprinse între 2 mm și circa 70 mm, care se formează pe litoral, în albiile apelor curgătoare, în regiunile ocupate de ghețari etc. 2. Pietriș (1) mai mărunt provenit din albiile râurilor, din cariere sau din piatră sfărâmată, folosit ca agregat în prepararea betoanelor, ca material de pietruire a drumurilor etc. 3. (Înv. și pop.) Pământ pietros sau nisipos, neproductiv, sterp. – Piatră + suf. -iș.
pietríș(pie-triș) s. n., pl. pietríșuri
pietriș n. 1. grămădire de pietricele pe albiile râurilor sau pe coastele dealurilor; 2. nisip amestecat cu pietricele ce servă la construcțiuni.
PIETRÍȘ ~urin. 1) Rocă sedimentară alcătuită din fragmente rotunjite de roci sau de minerale, care se formează, mai ales, în albiile râurilor sau pe litoral. 2) Pământ neproductiv, acoperit cu astfel de rocă. /piatră + suf. ~iș
Material granular format din fragmnete de piatra dura, rotunjite prin transportul lor de catre apele curgatoare. Impreuna cu nisipul pietrisul este folosit la prepararea betoanelor. Pietrisul utilizat in constructii are diametrul granulei cuprins intre 7 si 30 mm si, exceptional, poate ajunge la 70 mm.