PARAȘUTÁ,parașutez, vb. I. Tranz. A lansa din avion cu parașuta oameni sau obiecte. – Din fr. parachuter.
PARAȘÚTĂ,parașute, s. f. Dispozitiv în formă de umbrelă sau de dreptunghi, cu suprafață mare, folosit pentru reducerea vitezei de cădere a unui corp lansat de la înălțime, de obicei dintr-un avion în zbor. ◊ Parașută luminoasă = parașută cu care se lansează un material pe bază de magneziu, care se aprinde în cădere, luminând puternic terenul de aterizaj, obiectivul de recunoaștere etc. – Din fr. parachute.
PARAȘÚTĂs.f.1. Aparat construit în forma unei umbrele, care încetinește căderea unui corp și este folosit pentru lansarea din avion a oamenilor sau a materialelor în timpul zborului. ◊ Parașută luminoasă = parașută cu care se lansează un material cu bază de magneziu, care se aprinde în cădere, luminând puternic. 2. Dispozitiv de frânare pentru cazuri de avarii la ascensoare. [< fr. parachute < parer – a evita, chute – cădere].
PARAȘUTÁvb. I. tr., refl. A (se) lansa cu parașuta. [< fr. parachuter].
PARAȘUTÁvb. tr., refl. a (se) lansa din avion cu parașuta. (< fr. parachuter)
PARAȘÚTĂs. f. 1. dispozitiv în formă de umbrelă, pentru lansarea din avion în timpul zborului. 2. dispozitiv de frânare pentru cazuri de avarii la ascensoare. (< fr. parachute)
parașută,parașute s. f. (peior.)1. prostituată. 2. nimfomană. 3. vagaboandă; femeie decăzută / declasată.
*parașútă f., pl. e (fr. parachute). Barb. Paracădere (ca paratrăsnet îld. paratoner).
PARAȘÚTĂ (‹ fr.; {s} para2- + fr. chute „cădere”) s. f. Dispozitiv pentru micșorarea vitezei de cădere a unui corp lansat dintr-o aeronavă, format dintr-un sistem de suspensie și și cupolă (voalura de mătase, bumbac sau fibre sintetice). Prin declanșare automată sau comandată, ia forma de umbrelă cu suprafața mare și reduce viteza de cădere la 5-5,5 m/s. P. a fost imaginată de Leonardo da Vinci, dar salturile cu p. s-au efectuat în sec. 18, în Franța: în 1783, Louis-Sebastien Lenormand (1757-1839) de pe turnul Observatorului Montpellier și în 1797 de André-Jacques Garnerin din nacela unui balon, de la 1.000 de m. Primele p. s-au confecționat din pânză groasă (canavas), înlocuită apoi cu mătase și nailon. ◊ P. luminoasă = p. care lansează spre sol materiale pe bază de magneziu, ce se aprind în contact cu aerul, luminând puternic terenul de aterizare, un obiectiv de recunoaștere etc.
parașutá(a ~) vb., ind. prez. 3 parașuteáză
parașútă s. f., g.-d. art. parașútei; pl. parașúte
PARAȘÚTĂ ~ef. Dispozitiv (de forma unei umbrele) pentru coborârea lentă a oamenilor (sau a unor obiecte) lansați dintr-un aparat de zbor. /<fr., engl. parachute
parașutá vb., ind. prez. 1 sg. parașutéz, 3 sg. și pl. parașuteáză