Ce înseamnă “operatie”?

“operatie” în DEX

  • OPERÁȚIE, operații, s. f. 1. Activitate efectuată de unul sau de mai mulți oameni cu o anumită calificare în vederea atingerii unui anumit scop; acțiune efectuată de un aparat, de o mașină etc. în cadrul unei munci specifice; p. gener. acțiune, lucrare. 2. Acțiune terapeutică chirurgicală, efectuată asupra unui organ sau a unui țesut bolnav; intervenție chirurgicală. 3. Acțiune militară de mare amploare, în vederea realizării unui plan strategic sau a sarcinilor subordonate acestuia. 4. Efectuare a unei tranzacții financiare sau comerciale; înscriere într-un registru a unei tranzacții efectuate. 5. (Mat.) Procedeu prin care se obțin unul sau mai multe elemente ale unei mulțimi. ♦ Regulă după care se face un calcul sau se aplică o construcție matematică; executare a unui calcul. [Var.: operațiúne s. f.] – Din lat. operatio, -onis, fr. opération, germ. Operation.
  • OPERÁȚIE s.f. 1. Activitate îndreptată către atingerea unui anumit scop; lucrare, acțiune. 2. Intervenție chirurgicală asupra unui organ sau asupra unui țesut bolnav cu ajutorul unor instrumente speciale. 2. Ansamblu de mișcări strategice ale unei armate. 4. Efectuarea unor tranzacții financiare sau comerciale; înregistrarea acestora într-un registru. 5. (Mat.) Funcție definită pe un produs cartezian, cu valori în alt produs cartezian. ◊ Operație algebrică = operație definită pe un produs cartezian finit. ♦ Executare a unui anumit calcul asupra unuia sau mai multor numere. [Gen. -iei, var. operațiune s.f. / cf. fr. opération, it. operazione, rus. operațiia, lat. operatio].
  • OPERÁȚIE s. f. 1. activitate îndreptată către atingerea unui anumit scop; lucrare, acțiune. 2. intervenție chirurgicală. 3. ansamblul acțiunilor de luptă și a manevrelor executate de forțele terestre, navale sau aeriene într-o regiune determinată. 4. efectuarea unor tranzacții financiare sau comerciale. 5. (mat.) procedeu prin care se atașează oricărei perechi de elemente dintr-o mulțime un element unic din aceeași mulțime. ◊ efectuare a unui anumit calcul. (< fr. opération, lat. operatio, germ. Operation)

“operatie” în Dicționar Român - Englez

  • change
  • operation

“operatie” în Dicționarul Român - Francez

  • operation

“operatie” în Dicționarul Român - German

  • operation

Care este sinonimul cuvântului “operatie”?

  • OPERÁȚIE s. 1. acțiune. (Operație de stingere a focului.) 2. v. tranzacție. 3. (MED.) intervenție chirurgicală, (fig.) cuțit. (A ajuns la operație.) 4. (MAT.) (rar) regulă, (înv.) speție. (Cele patru operații.) 5. (MAT.) calcul, socoteală. (Printr-o operație ingenioasă a rezolvat problema.)

Ce înseamnă când visezi “operatie”?

  • vezi o operatie – ceva ce ai vazut in trecut si te-a socat, te-a intristat, ti s-a parut neplacut dar nu ai intervenit; blocaj, perceptie avansata asupra comiterii unui delict de catre cineva asupra cuiva si neputinta de a spune ceva; necesitatea de a deschide ochi si a da la o parte valul iluziei, de a te vedea asa cum esti, de a te cunoaste mai bine, a accepta defectele si a le schimba; tu esti operat – nevoie de schimbare, blocaje, nevoia de atentie si protectie, hipersensibilitate, ganduri negative ce pot provoca cu adevarat boala, dorinta de a transforma o situatie, pesimism si paranoia, asumarea inconstienta a unor riscuri; daca esti sub anestezie – esti blocat in manifestare, nu poti exprima ceea ce simti din cauza fricii de a nu fi respins, emotii si sentimente reprimate, dorinta de a atrage atentia