Ce înseamnă “nebun”?

“nebun” în DEX

 • NEBÚN, -Ă, nebuni, -e, adj., subst. I. 1. Adj., s. m. și f. (Om) care suferă de o boală mintală; alienat, dement. ◊ Expr. A fi (sau a umbla) nebun după cineva (sau după ceva) = a fi foarte îndrăgostit de cineva; a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva. Ești nebun? se spune pentru a arăta dezaprobare sau mirare, surpriză față de faptele sau de afirmațiile cuiva. A (o) face pe nebunul = a-și acorda o importanță exagerată, a fi mereu mândru, cu nasul pe sus, nemulțumit. 2. Adj., s. m. și f. (Om) lipsit de judecată dreaptă, de rațiune; (om) nesocotit, necugetat, nechibzuit. 3. Adj., s. m. și f. (Ființă) neastâmpărată, zvăpăiată, vioaie. 4. Adj. Care arată, trădează nebunie. II. Adj. 1. Care nu are limite, margini, măsură; p. ext. enorm, extraordinar; groaznic, cumplit. Un lux nebun. 2. (Înv. și pop.) Care nu este bun; rău. III. S. m. 1. (Rar) Măscărici, bufon (la curțile suveranilor sau ale nobililor). 2. Piesă la jocul de șah. – Ne- + bun.
 • NEBUN atins, candriu, cu trei roate la car, dilimac, dilimache, dilimandros, diliu, dus de-a acasă / cu sorcova, fără o doagă, într-o dungă, într-o ureche, lovit cu leuca, paliu, plecat cu sorcova / de-a acasă, răcit la cap, sandilău, sandiliu, sărit, scrântit, sifilitic, sisi, smucit, sonat, soni, sony, tralala, trăsnit, țaparliu, ușchit, zbanghiu, zurliu, zuză.
 • nebún, -ă adj. (ne și bun). Alienat, smintit, care șĭ-a perdut mintea. Nebunesc, excesiv, colosal: veselie nebună, succes nebun. În mare număr: era o lume nebună. Foarte înamorat, care se dă în vînt: e nebun după ĭa. Mere nebune (Mold.), un fel de mere maĭ marĭ și de cît cele domneștĭ. Subst. Persoană nebună, fără minte. S.m. Odinioară, bufon de la curtea unuĭ suveran.

“nebun” în Dicționar Român - Englez

 • bedlamite
 • crazy
 • insane

“nebun” în Dicționarul Român - Francez

 • fou (fol)

“nebun” în Dicționarul Român - German

 • irre
 • läufe
 • na

Care este antonimul cuvântului “nebun”?

 • Nebun ≠ normal

“nebun” în Dicționarul de Argou

 • NEBUN atins, candriu, cu trei roate la car, dilimac, dilimache, dilimandros, diliu, dus de-a acasă / cu sorcova, fără o doagă, într-o dungă, într-o ureche, lovit cu leuca, paliu, plecat cu sorcova / de-a acasă, răcit la cap, sandilău, sandiliu, sărit, scrântit, sifilitic, sisi, smucit, sonat, soni, sony, tralala, trăsnit, țaparliu, ușchit, zbanghiu, zurliu, zuză.

Care este sinonimul cuvântului “nebun”?

 • NEBÚN adj. v. amețitor, năucitor, uimitor, uluitor.
 • NEBÚN adj., s. 1. adj., s. (MED.) alienat, dement, descreierat, înnebunit, smintit, țicnit, (livr. și peior.) sonat, (pop. și fam.) apucat, candriu, căpiat, deșucheat, strecheat, (înv. și reg.) nerod, (reg.) prost, (Transilv., Maram. și Ban.) bolând, (Ban.) pălăurat, (Olt. și Munt.) primit, (Mold.) zăluzit, zărghit, (fig.) săltat, sărit, scrântit, țăcănit. (O persoană ~.) 2. adj. v. nebunesc. 3. adj. v. smintit. 4. adj. v. zburdalnic. 5. adj. v. cumplit. 6. adj. v. extraordinar.
 • NEBÚN s. v. bufon, măscărici, paiață.

“nebun” în Dicționarul Religios Ortodox

 • In sens propriu, literar, de om bolnav mintal, nu se vorbeste in Noul Testament.
  Termenul grecesc este tradus uneori in sens de "nechibzuit", "irational", "lipsit de buna judecata". Textele in care apare termenul nebun se refera mai ales la cei care eliminau din preocuparile lor viata spirituala si grija de suflet. Astfel, Mintuitorul le spune fariseilor : "voi curatati partea din afara a paharului si a blidului, dar launtrul vostru este plin de rapire si de viclenie. Nebunilor! Oare Cel ce a facut partea din afara nu a facut si partea din launtru?" (Luca 11, .39-40).
  In alt sens este folosit la Matei V, 22. Acolo cuvantul nebun are sens de injurie: "oricine va zice fratelui sau nebunule, vrednic va fi de gheena focului". Nuanta cuvantului este de "smintit", iar cine il foloseste in sensul acesta dispretuieste pe fratele sau.
  Cuvantul este folosit si in alt sens, desemnand pe cei care depasesc intelepciunea curenta a lumii. Asa se socoteste si sfantul apostol Pavel "nebun pentru Hristos" pe el insusi si pe cei ca el - pentru care "Viata este Hristos" (Filip. 1, 21).