MAIZÉNĂs. f. amidon de porumb conținând grăsimi și proteine, din care se prepară unele produse dietetice. (< germ. Maizena)
MAIZÉNĂs.f. (Chim.) Amidon de porumb conținând grăsimi și proteine, din care se prepară unele produse dietetice. [Pron. mai-. / germ. Maizena].
MAIZÉNĂ (‹ germ.; {s} sp. maiz „porumb”) s. f. Amidon de porumb, modificat și purificat printr-un tratament alcalin special, care este folosit în alimentația sugarilor, copiilor, a bolnavilor de ulcer sau cu alte afecțiuni gastro-intestinale, precum și în alimentația obișnuită; zeamil.
Maizena este amidon de porumb. Este utilizat ca agent de ingrosare in supe, sosuri, budinci, etc. mai ales in retetele chinezesti si franceze. Utilizarea sa duce la mari economii de timp (ingrosarea traditionala prin fierbere continua durand, de obicei, foarte mult). In cartile de bucatarie de limba engleza este denumit si cornflour, cornstarch, maizestarch.