Ce înseamnă “laser”?

“laser” în DEX

 • LÁSER, lasere, s. n. Dispozitiv pentru amplificarea sau generarea undelor electromagnetice din domeniul optic pe baza efectului de emisiune forțată a sistemelor atomice, care permite o concentrare de energie corespunzătoare unei temperaturi de zeci de mii de grade. – Din engl., fr. laser.
 • LÁSER s. n. generator și amplificator de radiații, foarte intense și înguste, cu mare directivitate, având utilizări în domenii foarte diferite. (< engl., fr. laser)
 • LÁSER s.n. Dispozitiv, amplificator cuantic de radiații electromagnetice vizibile, foarte intense și înguste, cu mare directivitate, folosit în telecomunicații, metalurgie etc. [Pl. -re, (s.m.) -ri. / < engl.., fr. laser, cf. engl. l(ight) a(mplification by) s(timulated) e(mission of) r(adiation) – amplificare a luminii prin stimularea emisiunii radiației].

“laser” în Dicționarul Englez - Român

 • laser
  de lase

“laser” în Dicționarul Francez - Român

 • m. (fiz tele) laser, generator optic (

“laser” în Dicționarul German - Român

 • laser
  dispozitiv pentru amplificarea undelor ele

“laser” în Dicționarul de Abrevieri

 • Laboratory for Advanced Software Engineering Research
 • Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation

“laser” în Dicționarul Medical

 • Este un sparat care produce un fascicul ingust de radiatie luminoasa coerenta spatial si temporal. Aplicatiile laserului sunt foarte diferite. - in dermatologie, el serveste la distrugerea unor tumori cutanate si a petelor pigmentate. - in gastroenterologie, laserul este utilizat pentru a pulveriza calculii canalului coledoc; pentru deschiderea unei treceri care sa restabileasca circuitul digestiv in tumorile evoluate ale esofagului si ale rectului; pentru a coagula vasele care sangereaza in interiorul tubului digestiv. - in ginecologie, el este folosit mai ales pentru a distruge leziunile precanceroase ale colului uterin. - in neurologie el permite distrugerea unor leziuni tumorale. - in oftalmologie laserul este utilizat mai intai de toate in prevenirea dezlipirii de retina, pentru a face sa adere retina si membranele subiacente la nivelul rupturilor sau leziunilor degenerative ale retinei; apoi, pentru distrugerea micilor leziuni retiniene; in sfarsit, pentru fotocoagularea microanevrismelor retiniene consecutive diabetului. - in otorinolaringologie, laserul permite tratarea unor leziuni ale corzilor vocale si ale laringelui. - in pneumologie, laserul permite distrugerea tumorilor care obstrueaza bronhiile mari stanjenind respiratia; el mai da posibilitatea tratarii obstacolelor netumorale ca ingustarile consecutive unei cicatrice ramase dupa intubare sau traheotomie; in caz de tumora maligna, laserul poate servi la ameliorarea confortului respirator al bolnavului.