Ce înseamnă “iustinian marina”?

“iustinian marina” în DEX

  • IUSTINIAN MARINA (Ioan, numele la botez) (1901-1977, n. Suești, jud. Vâlcea), al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977). Preot de mir; devenit văduv, s-a călugărit (1945); a urcat în treapta arhieriei, fiind episcop-vicar (cu titlul Vasluianul) la Iași și, pentru scurt timp, mitropolit al Moldovei. La 6 iun. 1948 a fost ales patriarh, conducând biserica în epoca cea mai agresivă a ateismului comunist. J. a arătat o grijă deosebită atât mănăstirilor, cât și preoților de mir, învățământului teologic, restaurării lăcașurilor-monumente istorice, precum și a cărții și presei bisericești. În timpul păstoririi sale s-a reeditat „Biblia” (1968, 1975) și „Noul Testament” (1951). Publicistica și predicile sale au fost adunate în 12 vol., intitulate „Apostolat social”. În redacția și administrația patriarhală și-au găsit adăpostul o serie de intelectuali de marcă, marginalizați de regimul comunist.

“iustinian marina” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Iustinian Marina (nume de botez Ioan) (1901-1977), patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, n. in satul Suesti, jud. Valcea, director al Seminarului din Ramnicu-Valcea si preot la bis. Sf. Gheorghe.
    Ramas vaduv, a intrat in monahism, fiind numit arhiereu-vicar si apoi mitropolit al Moldovei si Sucevei pana in 1948, cand a fost ales patriarh.
    In timpul sau s-a reintregit Biserica Ortodoxa Romana (1948) si au fost canonizati sfintii romani (1955).
    Este inmormantat la biserica Radu-Voda din Bucuresti.