Ce înseamnă “intoxicație”?

“intoxicație” în DEX

  • INTOXICÁȚIE, intoxicații, s. f. Rezultat al introducerii sau acumulării în organism a unor substanțe toxice; starea celui ce s-a intoxicat; otrăvire. [Var.: (rar) intoxicațiúne s. f.] – Din fr. intoxication.
  • INTOXICÁȚIE s. f. otrăvire a organismului cu substanțe toxice. (< fr. intoxication)
  • INTOXICÁȚIE s.f. Otrăvire a organismului cu substanțe toxice; intoxicare. [Gen. -iei, var. intoxicațiune s.f. / cf. fr. intoxication].

“intoxicație” în Dicționar Român - Englez

  • poisoning
    intoxication

“intoxicație” în Dicționarul Român - German

  • vergiftung

Care este sinonimul cuvântului “intoxicație”?

  • INTOXICÁȚIE s. intoxicare, otrăvire, otrăvit.

“intoxicație” în Dicționarul Medical

  • Sinonim - otravire. Totalitatea tulburarilor provocate de introducerea, voluntara sau nu, in organism a uneia sau mai multor subtante toxice. Intoxicatia este cauzata de substantele toxice ce patrund in organism prin ingestie, prin inhalare, prin injectare sau prin absorbtie prin piele sau mucoase. Intoxicatiile acute constituie un procentaj ridicat de spitalizari, fie ca sunt accidentale, fie voluntare. Intoxicatiile cu medicamente, cele mai frecvente, reprezinta 80% dintre intoxicatiile ce necesita o spitalizare de urgenta. Ele sunt, in general, provocate prin asocierea mai multor medicamente (65% din cazurile semnalate la adulti).In ordinea descrescanda a frecventei, medicamentele responsabile sunt benzodiazepinele, analgezicele, antidepresivele, neurolepticele, carbamatii, barbituricele si alte psihotrope, in sfarsit, medicamentele impotriva tulburarilor cardiace. Alte toxice sunt produsele industriale (solventii), produsele menajere (detergentii, apa de Javel [solutie 5-10% de hipoclorit de sodiul), alcoolul, tutunul si stupefiantele, oxidul de carbon, plantele si ciupercile, precum si produsele utilizate de catre agricultori (ingrasaminte, fungicide, erbicide, insecticide, raticide). Intoxicatiile cronice sunt legate in mod deosebit de activitatile profesionale si de poluarea mediului. Gravitatea unei intoxicatii depinde de toxicitatea produsului in cauza, de modul de introducere in organism, de doza absorbita, de rezistenta organismului si de varsta subiectului. Adesea imprevizibila, ea justifica recurgerea sistematica la interventia medicului. Mortalitatea rezultata in urma intoxicatiilor este actualmente mai mica de 1% la adulti si de 0,5% la copil. Simptomele depind de toxicul sau de toxicele in cauza. Tinand cont de varietatea acestora, aproape toate functiile si toate organele pot fi afectate. Totusi, in caz de intoxicatie acuta, o preocupare comuna este aceea de a decela semnele unui risc vital imediat: insuficienta respiratorie, insuficienta circulatorie, convulsii, coma. Dupa ce au fost prevenite serviciile medicale, cei din jur trebuie sa se abtina de la orice fel de interventie, indeosebi sa nu miste victima, sa nu o faca sa bea, sa nu o faca sa vomite. Medicul sosit efectueaza un numar de gesturi si de verificari, atat la fata locului apoi, daca este nevoie, si la spital.