Ce înseamnă “infectie”?

“infectie” în DEX

  • INFÉCȚIE, infecții, s. f. 1. Proces rezultat din pătrunderea și dezvoltarea în organism a unor agenți patogeni (paraziți, microbi sau viruși) și din reacția țesuturilor la acest atac, manifestată prin inflamații, supurații, cangrene etc. 2. Miros urât, duhoare, putoare, miasmă. ♦ Fig. Contagiune morală. [Var.: infecțiúne s. f.] – Din fr. infection.
  • INFÉCȚIE s. f. 1. proces patologic cauzat de pătrunderea și dezvoltarea microbilor în organism. 2. miros urât, duhoare, putoare. 3. (fig.) decădere morală. (< fr. infection)
  • INFÉCȚIE s.f. 1. Proces patologic cauzat de pătrunderea și de dezvoltarea în organism a anumitor microbi. 2. Miros urât, duhoare, putoare. ♦ (Fig.) Decădere morală. [Gen. -iei, var. infecțiune s.f. / cf. fr. infection].

“infectie” în Dicționar Român - Englez

  • infection

“infectie” în Dicționarul Român - Francez

  • infection

“infectie” în Dicționarul Român - German

  • infektion
  • ansteckung

Care este sinonimul cuvântului “infectie”?

  • INFÉCȚIE s. 1. v. molipsire. 2. v. putoare.

Ce înseamnă când visezi “infectie”?

  • invidie, gelozie, infidelitate, complot

“infectie” în Dicționarul Medical

  • O infectie reprezinta o invazie a unui organism viu de catre microorganisme patogene care actioneaza prin multiplicarea lor si eventual prin secretarea de toxine. O infectie poate fi localizata sau generalizata, fiind provocata de germeni provenind din mediul inconjurator sau germeni provenind de la bolnav insusi. O infectie se dezvolta atunci cand mijloacele naturale de aparare ale organismului nu pot s-o impiedice; ceea ce determina aparitia sau nu a unei boli infectioase este raportul intre calitatea mijloacelor imunitare, mai mult sau mai putin compromise intr-o perioada variabila, si puterea patogenica a germenului respectiv. O infectie oportunista este o infectie cauzata de un microorganism care nu provoaca boala la un subiect purtator, dar care devine patogen in cazul unei imunodepresii. O infectie generalizata se traduce printr-o febra ridicata, frisoane si o alterare a starii generale. O infectie locala genereaza o inflamare a regiunii infectate, care se traduce printr-o durere, o roseata, un edem, formarea unui abces umplut de purori, uneori o crestere a temperaturii. Se va respecta un tratament specific (antibacterian, antiviral etc.) impotriva microorganismului in cauza si un tratament al simptomelor; in formele grave poate fi necesara o reanimare in serviciu spitalier. Prevenirea consta intr-o buna igiena si in vaccinarea impotriva unor microorganisme.