Ce înseamnă “inec”?

“inec” în DEX

  • ÎNEC, înecuri, s. n. 1. Moarte prin sufocare în apă (sau în alt lichid); înecăciune (2). 2. Revărsare mare de ape; inundare, inundație; puhoi. – Din îneca (derivat regresiv).
  • 1) înéc n., pl. urĭ (d. a îneca). Acțiunea de a îneca. Inundațiune.
  • 2) înéc și (vechĭ, ĭar azĭ în Serbia) nec, a v. tr. (lat. nĕcare, „a ucide”, mlat. „a îneca”; pv. negar, fr. nover, a îneca; it. annegare, cat. sp. pg. anegar.Îneacă; să înece). Ucid asfixiind pin [!] apă (saŭ pin alt lichid), ucid cufundînd. Cufund: a îneca o corabie. Inund: apa înecase șesu. Asfixiez: fumu, gutuĭa te îneacă. Fig. Îmĭ înec amaru în vin, beaŭ ca să uĭt amaru (suferința). Lacrămile [!], suspinele mă îneacă, nu maĭ pot vorbi de lacrămĭ, de suspine. V. refl. Mor cufundat în lichid. Mă cufund și nu maĭ ĭes: corabia s´a înecat. Mă asfixiez, mă înăduș: m´am înecat mîncînd o gutuĭe (care mĭ-a stat în gît), m´am înecat c´un os. Fig. M´am înecat în datoriĭ, îs plin de datoriĭ. A te îneca ca Țiganu, la mal saŭ a te îneca la mal, ca Țiganu, a face fiasco aproape de reușită. A fi trist par´că ți s´aŭ înecat corăbiile, a fi trist ca după o mare perdere [!]. – Se zice și se scrie și înnec.

“inec” în Dicționar Român - Englez

  • drowning (inundatie)
    flood

“inec” în Dicționarul Român - Francez

  • noyade

Care este sinonimul cuvântului “inec”?

  • ÎNEC s. v. inundație.

Ce înseamnă când visezi “inec”?

  • sentiment de sufocare, de zadarnicie, neputinta in fata unor situatii, te simti neajutorat/a, emotii mult prea puternice aproape coplesitoare, lipsa ratiunii si actionarea doar din instinct, dorinta de a scapa de probleme lasandu-le nerezolvate, sentimentul ca esti sufocat si nu esti lasat sa te exprimi

“inec” în Dicționarul Medical

  • Inecul este o asfixie consecutiva imersarii in apa si este provocat de cele mai multe ori de patrunderea brusca de apa, in cantitate abundenta, in caile respiratorii ale subiectului. Totusi, el mai poate fi provocat de un stop cardiac survenit in contact cu apa, care antreneaza pierderea constientei; acest fenomen, numit hidrocutie, se observa mai ales cand apa este rece sau dupa expunerea la caldura, sau dupa practicarea unui exercitiu fizic. Salvarea de la inec trebuie intreprinsa imediat si este important sa fie realizata de catre o persoana care cunoaste masurile de prim-ajutor. Dupa ce au fost eliberate gura si faringele de orice corp strain (alge, namol, nisip)se va trece la practicarea respiratiei gura-la-gura in caz de stop respirator, respiratiei gura-la-gura asociata cu un masaj cardiac in caz de stop cardiac (absenta pulsului), aceste manevre fiind executate pana la sosirea ajutorului medical. Subiectul trebuie in continuare spitalizat pentru 24 ore pentru a fi pus sub observatie existand un risc de edem pulmonar cu declansare decalata.