Ce înseamnă “ilie”?

“ilie” în DEX

  • Ilíe m. (vsl. Iliĭ, Ilia, d. mgr. Ilias, vgr. Elias, cuv. ebr.). Numele unuĭ sfînt profet căruĭa poporu îĭ atribuĭe stăpînirea tunetelor și fulgerelor. (Sărbătoarea luĭ, la 20 Ĭulie, de cînd încep a fi mîncate merele și perele). Ilie Pălie (din po-Ilie?), o sărbătoare băbească a doŭa zi de Sfîntu Ilie (cînd, dacă lucrezĭ, ți se pălesc holdele, și de aceĭa [!] ĭ-ar și zice Pălie!).
  • ILIE (sec. 9 î. Hr.), profet evreu. Adversar al cultului lui Baal, introdus de regele Ahab. Potrivit „Vechiului Testament”, a făcut multe minuni și s-a înălțat la cer într-un car de foc, lăsând ucenicului său Elisei mantaua sa. Prăznuit la 20 iulie.
  • Ilie (St.) m. profet, răpit (zice se) la cer într’un car de foc; serbat de țăranii noștri la 20 Iulie, zi de fulgere, trăsnete, vifore. Poporul crede, când bubue tunetul, că sfântul Ilie se preumblă cu caru-i pe bolta de aramă a cerului, alergând după diaci ca să-i trăsnească cu fulgerele sale. V. Pălie.

“ilie” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Profet evreu, adversar al cultului lui Baal.
    El nu a suferit moarte, ci a fost "stramutat la cer" ca si Enoh, si despre ei amandoi se spune in Apocalipsa (11, 3, 7) ca sunt cei doi marturisitori ai Domnului, care vor aparea inainte de Parusie, a doua Venire a Domnului Hristos, si vor fi ucisi de fiara Antihrist.