Ce înseamnă “hrișcă”?

“hrișcă” în DEX

  • HRÍȘCĂ s. f. Plantă erbacee meliferă, cu frunze triunghiulare, cu flori roz, roșii sau albe și cu semințe mici, lunguiețe și negricioase (Fagopyrum esculentum); p. ext. (colectiv) semințele acestei plante, care se folosesc pentru hrana oamenilor și a animalelor. – Din ucr. hrecka.
  • hríșcă, s. f. – Plantă erbacee meliferă, cu semințele comestibile (Fagopyrum esculentum). Rut. hrička, pol. hryczka, în parte prin intermediul mag. haricska (Miklosich, Slaw. Elem., 20; Cihac, II, 143; DAR). – Der. hrișcar, s. m. (insectă, Rhizotrogus solstitialis).
  • hríșcă f., pl. ște și ștĭ (rut. hrecka, rus. gréčka, pol. hreczka, adică „grîŭ grecesc”; ung. haricska. Cp. cu fr. blé sarrasin, it. grano saracino, pg. trigo mourisco, ngr. arabosițĭ, popușoĭ [!], saŭ cu rom. grîŭ arnăut). Est. O plantă erbacee din familia troscotuluĭ (fagopýrum esculéntum saŭ polýgonum fagopýrum). Face niște boabe negricĭoase din care se face o făină numită și bulgur, cu care se poate face un fel de mămăligă și covașă.

“hrișcă” în Dicționar Român - Englez

  • buckwheat
  • buckwheat (fagopyrum sagittatum)

“hrișcă” în Dicționarul Român - Francez

  • sarrasin

“hrișcă” în Dicționarul Culinar

  • Cel mai mare producator al acestei cereale este Rusia, urmata de Polonia, unde este consumata in mari cantitati, in supe si terciuri (porridge).
    Faina de hrisca este folosita la prepararea de clatite, blinele (clatite mici rusesti, servite cu caviar si vodca) si de taitei japonezi, numiti soba.
    Este foarte hranitoare si energizanta.