Ce înseamnă “har”?

“har” în DEX

  • HAR, haruri, s. n. 1. (În religia creștină) Dar2, ajutor spiritual, grație divină acordată omului. ◊ Expr. (Cu sensul religios atenuat sau pierdut) Har Domnului! exclamație prin care cineva își exprimă satisfacția pentru reușita unui lucru; slavă Domnului! ♦ Puterea sacramentală a preoților de a oficia actele de cult. 2. Calitate, însușire, dispoziție naturală care face pe cineva vrednic de admirație; p. ext. talent, vocație, dar2. 3. (Înv.) Dar2 sau răsplată acordată cuiva ca un semn de bunăvoință, ca o favoare deosebită. – Din sl. chari.
  • HÂR interj. 1. Cuvânt care imită mârâitul câinilor. ◊ Expr. Că(-i) hâr, că(-i) mâr sau hâr încoace, hâr încolo, se zice când cineva se încurcă în explicații neconvingătoare, mincinoase. 2. Cuvânt care imită zgomotul produs de unele mecanisme vechi (defecte). – Onomatopee.
  • har (háruri), s. n. – Grație divină. – Mar. hare. Ngr. χάρις (Roesler 578; DAR), în parte prin intermediul sl. chari. Sec. XVI. – Der. harnic, adj. (înv., recunoscător; capabil; activ, harnic), cu suf. -nic, ca puternic de la putere (după Cihac, II, 136, urmat de DAR; Densusianu, GS, I, 350; Candrea; Scriban, din sl. charinŭ, cf. bg. haren „frumos”, neharen „leneș”; după ipoteza greșită a lui Diculescu 180, în legătură cu suedezul arnig „harnic”); neharnic, adj. (înv., nedemn; leneș); hărnici, vb. (a munci activ, a-și da silința); hărnicie, s. f. (capacitate, activitate, hărnicie). Cf. hărăzi, haram.

Care este sinonimul cuvântului “har”?

  • HAR s. 1. v. milă. 2. v. grație. 3. v. slavă. 4. v. aptitudine. 5. v. dar.
  • HÂR interj. mâr!

“har” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Noul Testament vorbeste de har ca de o "energie spirituala necreata,care vine de la Dumnezeu Cel in Treime", "izvoratoare din Fiinta dumnezeiasca a celor trei ipostasuri si e nedespartita de Ea sau de aceste ipostasuri" (Grigorie Palama).
    Harul este expresia dragostei lui Dumnezeu fata de oameni. Harul este lucrare sau energie, dar si putere a Duhului Sfant, Care face sa se imprime in noi "chipul lui Hristos" (Gal. 4, 19); deci este si un dar gratuit de la Dumnezeu, Care ne indrepteaza (Rom. 3, 24; 11, 5; Gal. 1, 15).
    Harul este prima lucrare in actul mantuirii, la care se adauga, ca sinergii, credinta si faptele bune. Harul se acorda de Dumnezeu tuturor oamenilor, fara deosebire, fiind universal (cf. Fapte 15, 11; I Tim. 2, 4); dar daca nu toti se mantuiesc, este pentru ca sau refuza harul, sau il- lasa nelucrator, ne-conlucrand cu el, sau chiar il pierd.