Ce înseamnă “gaj”?

“gaj” în DEX

 • GAJ, gajuri, s. n. Garanție depusă în contul unei datorii sau al executării unei lucrări; bun care se depune drept garanție; amanet, zălog. ♦ Obiect depus, la unele jocuri de societate, de către cel care a făcut o greșeală și care se răscumpără prin executarea unei pedepse hazlii. ♦ Asigurare, garanție morală dată cuiva. – Din fr. gage.
 • GAJ s. n. 1. bun mobil depus de către un debitor la dispoziția creditorului său drept garanție pentru plata la termenul convenit a unei datorii; zălog, amanet. 2. (fig.) garanție, asigurare. (< fr. gage)
 • GAJ s.n. 1. Zălog, amanet. 2. (Fig.) Garanție, asigurare; dovadă, mărturie. [< fr. gage, cf. it. gaggio].

“gaj” în Dicționar Român - Englez

 • loop
 • pledge

“gaj” în Dicționarul Român - Francez

 • gage
 • gage, caution

“gaj” în Dicționarul Român - German

 • pfand

“gaj” în Dicționarul Contabil

 • activ financiar, cum ar fi un instrument financiar sau o polita de asigurare de viata cu valoare de rascumparare, apartinand unui debitor, care este oferit creditorului drept garantie ca acesta isi va onora obligatiile de plata fata de creditor

Care este sinonimul cuvântului “gaj”?

 • GAJ s. v. amanet.

“gaj” în Dicționarul Financiar-Bancar

 • garantie reala constand in unul sau mai multe bunuri mobile si care servesc la garantarea unei obligatii, pana la stingerea acesteia. Conform contractului de gaj, incheiat pe baza acordului de vointa dintre parti, daca la scadenta debitorul nu isi onoreaza datoriile, atunci creditorul este indreptatit sa declansezee procedura de executare silita, pentru a-si acoperi creanta. In activitatea de creditare, bancile acorda o importanta deosebita garantiiilor aduse de catre debitorul insusi, sau de catre giranti (gajuri, ipoteci, depozite colaterale, etc), pentru ca in cazul in care debitorul si girantul nu poate sa onoreze obligatiile, banca sa poata recupera creanta. Exista doua tipuri de gajuri : gaj cu deposedare si gaj fara deposedare.

“gaj” în Dicționarul Juridic

 • (Pledge)
  Activ financiar, cum ar fi un instrument financiar sau o polita de asigurare de viata cu valoare de rascumparare, apartinand unui debitor, care este oferit creditorului drept garantie ca acesta isi va onora obligatiile de plata fata de creditor. Termenii pledge si hypothecate sunt sinonimi deoarece nici unul nici celalalt nu implica transferul dreptului de proprietate asupra activului. In cazul in care debitorul nu isi indeplineste obligatiile de plata fata de creditor, acesta din urma are dreptul de a vinde activul oferit drept garantie pentru a-si recupera principalul si dobanda aferenta, precum si cheltuielile de vanzare.
 • Garantie reala constand in unul sau mai multe bunuri mobile si care servesc la garantarea unei obligatii, pana la stingerea acesteia. Conform contractului de gaj, incheiat pe baza acordului de vointa dintre parti, daca la scadenta debitorul nu isi onoreaza datoriile, atunci creditorul este indreptatit sa declanseze procedura de executare silita, pentru a-si acoperi creanta. In activitatea de creditare, bancile acorda o importanta deosebita garantiilor aduse de catre debitorul insusi, sau de catre giranti (gajuri, ipoteci, depozite colaterale, etc.), pentru ca in cazul in care debitorul si girantul nu pot sa onoreze obligatiile, banca sa poata recupera creanta. Exista doua tipuri de gajuri: gaj cu deposedare si gaj fara deposedare.