Ce înseamnă “curcuma”?

“curcuma” în DEX

  • CURCÚMA s. f. plantă din sud-estul Asiei, al cărei rizom conține o feculă ușor digerabilă. (< fr., sp. curcuma)
  • CURCÚMA s.f. Condiment de culoare galbenă, obținut prin măcinarea rădăcinii de curcuma (Curcuma domestica), utilizat mai ales drept colorant alimentar natural (în pastă de muștar, în amestecuri de condimente sau ca înlocuitor al șofranului).
  • *cúrcumă f., pl. e (sp. it. cúrcuma, d. ar. kurkum, șofran; fr. curcuma). O plantă erbacee vivace din regiunile tropicale ale Asiiĭ, Africiĭ și Americiĭ. (Din rădăcina eĭ se scoate o féculă comestibilă, ĭar dintr´o specie a eĭ se scoate o substanță colorantă galbenă). V. zerdiceaf și jolteală.

“curcuma” în Dicționarul Culinar

  • Planta tropicala perena, inrudita cu ghimbirul.
    In stare proaspata, radacina are un parfum iute; la uscare, acesta face loc unei arome medicinale. Cand este depozitata, mirosul se schimba rapid cu unul muced si neplacut. La fel, si culoarea curcumei pisate tinde sa paleasca daca este pastrata prea mult timp.
    De obicei se gaseste pisata, sub forma de pulbere foarte fina, galben-aprins.