COZONÁC,cozonaci, s. m. Prăjitură făcută din aluat dospit, frământat cu ouă, lapte, unt, zahăr și ingrediente. – Cf. bg. kuzunak.
cozonác (cozonáci), s. m. – Prăjitură din aluat dospit. Ngr. ϰοσωνάϰι, dim. de la ϰοσώνα „păpușă” (Cihac, II, 652; Scriban), datorită formei care se dă uneori acestor prăjituri; cf. bg. kuzunak, kozonak. După DAR, din ngr. ϰουδουνάϰι „clopoțel”. După Capidan, Raporturile, bg. provine din rom.
cozonác m. (ngr. kosonáki, dim. d. kosóna = kotsúna, păpușă; bg. kozonak și kuzunak. Cp. cu cocuță). Un fel de pîne [!] (împletită orĭ nu) în care se pune și zahăr, unt și oŭă, obișnuită maĭ ales la Paște. – Dim. cozonăcel, pl. eĭ.
cozonác s. m., pl. cozonáci
cozonac m. pâine frământată cu unt și ouă. [Gr. mod.: lit. pâine în formă de păpușă].
COZONÁC ~cim. Produs alimentar din aluat dospit, frământat cu lapte, ouă, unt, zahăr și mirodenii. /cf. bulg. kuzunak