Ce înseamnă “corint”?

“corint” în DEX

  • CORINT (KÓRINTHOS) 1. Istm între G. Saronikos și G. Corint, care unește Peloponesul cu Atica. Lungime: 42 km; lățime: 6,3-16 km. 2. Canal lung de 6,3 km, lat de 24 km și adînc de 10,3 m, care unește M. Ionică cu M. Egee. Construit în perioada 1881-1893. 3. Golf al M. Ionice în prelungirea G. Patras, care pătrunde adînc în Atica. Lungime: c. 130 km. Lățime max.: 35 km. Ad. max.: 935 m. Se mai numește și G. Lepanto. 4. Oraș în Grecia, port la canalul cu același nume; 22,7 mii loc. (1981). Centru comercial. Cea mai mare răfinărie de petrol din țară. Export de ulei de măsline și stafide. Unul dintre cele mai strălucite orașe ale Greciei antice, rival al Atenei și Spartei. Distrus de armata romană (146 î. Hr.). Refăcut de Cezar, a devenit capitala prov. romane Ahaia. Jefuit și distrus definitiv de heruli (267 d. Hr.). Reîntemeiat în 1818.
  • Corint n. oraș și port în Grecia pe istmul cu acelaș nume (între Morea și Grecia); odinioară oraș bogat și vechiu în Grecia antică, azi cu 15.300 loc. (Corintian).

“corint” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Fosta capitala a provinciei romane Ahaia. In sinagogile de aici si-a inceput Sfantul Apostol Pavel propovaduirea. Dupa organizarea Bisericii din Corint si plecarea sa, auzind ca cei care erau crestini s-au impartit in doua tabere, (unii il simpatizau pe Pavel, altii pe Petru), Pavel le scrie corintenilor doua epistole, pentru lamurirea problemelor aparute.