Ce înseamnă “copac”?

“copac” în DEX

 • COPÁC, copaci, s. m. Plantă cu trunchiul lemnos și înalt, ale cărei crengi se ramifică la o distanță oarecare de sol, formând o coroană; arbore, pom. [Var.: (reg.) copáci s. m.] – Cf. alb. kopač.
 • copác (copáci), s. m. – Arbore. – Var. (înv.) copaci. Mr., megl. cupaci, istr. copaț „desiș, hățiș”. Origine îndoielnică. Probabil în legătură cu cuvintele următoare, și cu sl. kopati, kopajǫ, „a excava, a goli”, cf. bg. kopačĭ „genist”, calabr. copano „trunchi de copac gol pe dinăuntru”. În acest caz, forma primitivă ar fi copaci, forma actuală fiind un sing. analogic; primul sens a fost probabil acela de „trunchi”, ca în alb. kopač sau în calabr. Este poate vorba de radicalul lui kopati, cu suf. de folosire sau aptitudine -aci, ca în trăgaci, stîngaci, cîrmaci, etc., iar sensul său ar fi acela de „trunchi gol pe dinăuntru” sau de „trunchi de scobit, de făcut albii”. Pentru relația semantică între noțiunea de „trunchi” și de „golit”, cf. și cele două sensuri ale sp. tueco. În general se consideră că rom. este împrumut din alb. (Cihac, II, 716; Meyer 198; Philippide, II, 708; Pascu, II, 219; DAR); însă această soluție este evident insuficientă. Alții se gîndesc la o rădăcină autohtonă (Miklosich, Slaw. Elem., 10). – Der. copăcel, s. m. (arbust; balsamină, Impatiens balsamine); copăcărie, s. f. (arboret, crîng). Din rom. provin rut. kopač (Capidan, Raporturile, 526), mag. kopacs „tufiș” (Candrea, Elemente, 406; Edelspacher 17) și probabil alb.
 • copác și (maĭ rar) copacĭ m., pl. (alb. kopač, buturugă. D. rom. vine ung. kopács, tufă. Sing. rom. s´a format din pl., ca și la papuc). Arbore, plantă mare cu ramurĭ lemnoase (ca stejaru). S´a suit scroafa´n copac, s´a boĭerit ghĭorlanu, a scos coarne, face lux.

“copac” în Dicționar Român - Englez

 • tree
 • tree#rar
  arbor

“copac” în Dicționarul Român - Francez

 • arbre

“copac” în Dicționarul Român - German

 • aum

Care este sinonimul cuvântului “copac”?

 • COPÁC s. v. arbore.

Ce înseamnă când visezi “copac”?

 • stabilitate emotionala, armonie inerioara, stii mai multe lucruri decat crezi, trebuie doar sa cauti informatia in sufletul tau, reprezinta propria ta persoana si modul in care te vezi tu pe tine, inverzit si plin de flori- frumos, viguros, pregatit psihic pentru a trece peste orice problema, indragostit de viata; cu crengile scuturare- suparare, epuizare sufleteasca cauzata de o despartire, sanatate subreda, neincredere in fortele proprii, complexitate fizica; copacul reprezinta inteligenta, maturitate, intelepciune