Ce înseamnă “chateaubriand”?

“chateaubriand” în DEX

  • CHATEAUBRIAND s. n. Specialitate culinară, preparată din mușchi (gros) de vacă. [Pr.: șa-to-bri-án] – Cuv. fr.
  • CHATEAUBRIAND [ȘATOBRIÁN] s. n. bucată de mușchi de vacă tăiată special și preparată ca friptură la grătar. (< fr. chateaubriand)
  • CHATEAUBRIAND s.n. Bucată de carne de vacă (din mijlocul fileului), de aprox. 3 cm grosime, pregătită la grătar sau prăjită la tigaie, servită cu sos bearnez și cartofi château.

“chateaubriand” în Dicționarul Culinar

  • Chateaubriand este de fapt o reteta, nu carnea de vita. Aceasta metoda de preparare se spune ca a fost denumita dupa autorul si omul de stat francez din secolul 19, Francois Chateaubriand. Este o bucata suculenta, groasa de carne de vita (de obicei se ia din centrul file-ului), destul de mare pentru doua persoane. Chateaubriand este de obicei fript sau fiert si servit cu sos bearnez si cartofi chateaubriand (taiati in forma de masline si prajiti in unt).