CEC1,cecuri, s. n. Document nominal sau la purtător, prin care posesorul unui cont curent sau de decontare ori o altă persoană împuternicită, dispune plata unei sume de bani din disponibilul aflat în contul titularului. – Din engl. check, fr. chèque.
CEC2,cecuri, s. n. Prima parte a intestinului gros, de forma unei pungi, cuprinsă între intestinul subțire și colon. [Var.: cécum s. n.] – Din fr. caecum, lat. [intestinum] caecum.
CEC3(O)-elem. „orb”, „cec”2. (< fr. caec/o/-, cf. lat. caecus)
CEC2s. n. primul segment al intestinului gros, între intestinul subțire și colon.-var. cecum s. n. (< fr., lat. caecum)
CEC1s. n. ordin de plată emis de posesorul unui cont curent către o bancă pentru a plăti prezentatorul suma înscrisă în el. (< engl. check, fr. chêque)
CEC3- v. ceco-.
CEC1s.n. Ordin de plată emis de posesorul unui cont curent către o bancă pentru a plăti prezentatorului suma înscrisă în el. [Pl. -curi. / < engl. check].
CEC2s.n. Prima parte a intestinului gros, cuprinsă între intestinul subțire și colon. [Pl. -curi, var. cecum s.n. / < fr., lat. caecum].
cec (cécuri), s. n. – Document prin care posesorul unui cont dispune plata unei sume de bani. Engl. check.
CEC1,cecuri, s. n. Document prin care posesorul unui cont curent cere unei bănci să plătească o sumă de bani persoanei care prezintă documentul. – Engl. check (fr. chèque).
CEC2,cecuri, s. n. Prima parte a intestinului gros, cuprinsă între intestinul subțire și colon. [Var.: cécum s. n.] – Fr. caecum (lat. lit. [intestinum] caecum).
CEC / C.E.C. s. propriu n., art. CÉC-ul / C.É.C.-ul; (agenții) pl. CÉC-uri / C.É.C.-uri
cec n., pl. urĭ (fr. chèque, d. engl. check, control, marcă, contramarcă). Com. O hîrtie pin [!] care daĭ ordin bancheruluĭ tăŭ să plătească altuĭa banĭ în numele tăŭ.
cec s. n., pl. cécuri
cec n. ordin dat unui bancher de a plăti cuiva o sumă indicată pe un fel de mandat (= fr. chèque).
CEC1,cecuri, s. n. Document nominal sau la purtător, prin care posesorul unui cont curent sau de decontare, ori o altă persoană împuternicită, dispune plata unei sume de bani din disponibilul aflat în contul titularului. — Din engl. check, fr. chèque.
CEC2,cecuri, s. n. Prima parte a intestinului gros, de forma unei pungi, cuprinsă între intestinul subțire și colon. [Var.: cécum s. n.] — Din fr. caecum, lat. [intestinum] caecum.
CEC1 cecurin. 1) Document oficial prin care posesorul unui cont curent dispune plata unei sume de bani, din disponibilul său, prezentatorului. 2) Chitanță în care se indică suma plătită de cumpărător sau primită de la acesta pentru marfa cumpărată. /<engl. check, fr. chèque
CEC2 ~urin. anat. Parte inițială a intestinului gros, situată între intestinul subțire și colon. /<fr. caecum
cec (ordin de plată, parte a intestinului gros) s. n., pl. cécuri
este un instrument de plata de transfer debit (decontarea este ceruta de beneficiar) utilizat de titularii de conturi bancare cu disponibilitati in aceste conturi. Cecul pune in legatura trei persoane : tragatorul, trasul si beneficiarul. Tragatorul da un ordin neconditionat bancii sale - trasului - sa plateasca la prezentare o suma determinata,unei terte persoane, numita beneficiar. Pentru ca tragatorul se poate sa emita cecuri, banca acestuia ii pune la dispozitie formulare de cecuri in alb, dar numai deca detine un disponibil in cont. Banca elibereaza formulare in carnete de cecuri de 25,50 si 100 file ; aceste formulare sunt tipizate. Posesorul formularului de cec completeaza fila, o semneaza si o preda beneficiarului, care la randul sau o va prezenta bancii sale spre incasare. Emiterea unui cec de catre tragator, fara ca acesta sa dispuna de fondurile necesare la tras un momentul emitarii, atrage sanctiuni civile si penale. Acest fapt nu duce insa la nulitatea cecului, el putand fi totusi onorat de tras la prezentare, daca, in intervalul sintre emitere siprezentare, tragatorul procura trasului fondurile necesare pentru emiterea acestui cec. CIP-Centrala Incidentelor de Plati - a fost creata ca o baza operationala in care sunt inregistrate incidentele de plati cu cecuri, cambii si bilete la ordin. In categoria incidentelor de plati majore cu privire la cec intra :- cecul emis fara autorizarea trasului ; - cec refuzat din lipsa totala sau partuala de disponibil in cont ; cec emis de tragator aflat in interdictie bancara. Toate informatiile cu privite la incidentele de plati, colectate din sistemul bancar, sunt gestionate de CIP prin Fisierul National de Incidente de Plati-FNIP. Componenta corespunzatoare instrumentului de plata mai sus amintit poarta numele de – Fisierul National de Cecuri (F.N.C.)