CATALIZATÓR,catalizatori, s. m. Substanță care grăbește sau încetinește o reacție chimică, fără ca ea însăși să fie modificată. – Cataliza + suf. -tor (după fr. catalyseur).
CATALIZATÓRs. m. 1. substanță care activează o reacție chimică fără ca ea însăși să sufere modificări. 2. (fig.) persoană capabilă să declanșeze la cei din jur reacții consonante cu ale sale. (după fr. catalyseur)
CATALIZATÓRs.m. Substanță care înlesnește o reacție chimică fără ca ea însăși să sufere modificări; catalizor. [< cataliza + -tor, după fr. catalyseur].
CATALIZATÓR,catalizatori, s. m. Substanță care grăbește sau încetinește o reacție chimică, fără ca ea însăși să fie modificată. – Din cataliza + suf. -tor (după fr. catalyseur).
catalizatór s. m., pl. catalizatóri
CATALIZATÓR,catalizatori, s. m. Substanță care grăbește sau încetinește o reacție chimică, fară ca ea însăși să fie modificată. — Cataliza + suf. -tor (după fr. catalyseur).
CATALIZATÓR ~im. 1) Substanță care modifică viteza unei reacții chimice fără a participa la reacție. ~ pozitiv. 2) fig. Fapt care grăbește desfășurarea unei acțiuni sau a unui eveniment. /a cataliza + suf. ~tor
Parte integranta a sistemului de evacuare a gazelor de ardere prin care se reduc componentele toxice. Foloseste la rearderea gazelor de esapament. Carcasa este realizata dintr-un otel superior, rezistent la caldura, cu un monolit in interior, material ceramic cu nenumarati faguri fini. Interiorul fiecaruia dintre acesti faguri este acoperit cu un aliaj special, care contine platina. In locul acestor monoliti pot exista si folii fine de metal infasurate, de 0,5 mm grosime.