Ce înseamnă “capital”?

“capital” în DEX

  • CAPITAL1, (1) capitaluri, s. n. 1. Avuție sub formă de bani, de mărfuri, de bunuri materiale în genere. 2. Bani, sumă (mare) de bani (investiți într-o afacere). ♦ Capital de cunoștințe = suma cunoștințelor pe care le posedă cineva; experiență. – Din fr. capital, germ. Kapital.
  • CAPITÁL2, -Ă, capitali, -e, adj. 1. De primă importanță, de frunte; fundamental, esențial. ◊ Reparație capitală = refacere a părților esențiale ale unei clădiri, ale unei mașini etc. ◊ Expr. A (o) lua de capital = a acorda o importanță exagerată unui fapt, unei afirmații etc. 2. (Despre caractere tipografice; adesea substantivat, f.) De dimensiuni mai mari decât litera obișnuită și cu o formă, de obicei, diferită; (despre litere) majuscul, verzal. 3. (În expr.) Pedeapsă capitală = pedeapsă cu moartea. – Din fr. capital.
  • CAPITÁL2, -Ă adj. 1. foarte important, fundamental, esențial. 2. (despre caractere tipografice; și s. f.) cu dimensiuni mai mari decât litera obișnuită; majuscul, verzal. 3. pedeapsă ~ă = pedeapsă cu moartea. (< fr. capital, lat. capitalis)

“capital” în Dicționar Român - Englez

  • capital
  • principal
  • stock

“capital” în Dicționarul Englez - Român

  • capital
  • capital, fond
  • capitala

“capital” în Dicționarul Român - Francez

  • capital

“capital” în Dicționarul Francez - Român

  • capital

“capital” în Dicționarul Român - German

  • kapital

“capital” în Dicționarul Contabil

  • suma totala subscrisa pe baza careia se participa la castigurile/pierderile unei activitati

“capital” în Dicționarul de Argou

  • capital capitaluri s. n. 1. (intl.) cazier judiciar, antecedente penale. 2. (deț.) fese de homosexual.

Care este sinonimul cuvântului “capital”?

  • CAPITÁL adj. 1. v. esențial. 2. v. majuscul.
  • CAPITÁL s. (EC.) (pop.) capete (pl.), (înv.) sermaia. (A pierdut din ~.)
  • CAPITÁL s. v. ban.

“capital” în Dicționarul Financiar-Bancar

  • totalitatea elementelor active ale patrimoniului unei societati economice care contribuie la desfasurarea activitatii acesteia.

“capital” în Dicționarul Juridic

  • Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor. Din punct de vedere contabil, capitalul este reprezentat de capitalul social, patrimoniul regiei etc., in functie de forma juridica a unitatii. Capitalul social subscris si varsat se inregistreaza dictinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire a persoanei juridice si a documentelor justificative privind varsamintele de capital.
    Capitalul poate fi acumulat prin emiterea de actiuni si instrumente de debit pe termen lung. Principalele operatiuni ce se inregistreaza, asadar, in contabilitate cu privire la majorarea capitalurilor, sunt:
    - subscrierea si emisiunea de noi actiuni;
    - incorporarea rezervelor;
    - alte operatiuni, potrivit legii
    Operatiunile ce se inregistreaza in contabilitate cu privire la micsorarea capitalurilor sunt, in principal, urmatoarele:
    - reducerea numarului de actiuni sau parti sociale sau diminuarea valorii nominale a acestora ca urmare a retragerii unor actionari sau asociati;
    - rascumpararea actiunilor;
    - acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti sau alte operatiuni, potrivit legii.
    Primele legate de capital (de emisiune, de fuziune, de aport, de conversie) reprezinta excedentul dintre valoarea de emisiune si valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale.
    Echilibrul dintre actiunile ordinare, cele preferentiale si debitele pe termen lung constituie structura de capital a unei companii. Impreuna cu profitul sau retinut, ele formeaza capitalul utilizat. Relatia dintre ceea ce se datoreaza (capitalul de imprumut) si capitalul propriu este cunoscuta sub numele de rata de levier.
    Pentru institutiile financiare, capitalul prezinta o importanta deosebita: el constituie o plasa de siguranta impotriva pierderilor neasteptate cauzate de situatiile de tip bad debt, de managementul ineficient sau de rea-vointa. Atunci cand o banca centrala doreste sa afle daca o banca comerciala dispune de capitalul corespunzator, va studia cu atentie asa-numitul capital liber al acelei institutii: capitalul achitat, obligatiunile si rezervele, mai putin volumul imobilizat in active fixe.
    Ca factor de productie capitalul cuprinde bunurile rezultate din productie si care sunt folosite pentru producerea altor bunuri economice. In aceasta calitate el mai poarta denumirea de capital tehnic sau capital real, care se delimiteaza de capital banesc sau de capital financiar; banii si activele financiare (actiuni, obligatiuni etc.) nu sunt factori de productie, deoarece cu ajutorul lor nu pot fi produse in mod direct alte bunuri.