Ce înseamnă “calcedon”?

“calcedon” în DEX

  • CALCEDON, oraș antic în Bitinia, în apropriere de Constantinopol. Aici s-a ținut, în 451, al 4-lea sinod ecumenic, convocat de împăratul Marcian (450-457) cu sprijinul papei Leon I, unde a fost condamnată doctrina monofizită.

“calcedon” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Oras in Bitinia in apropiere de Constantinopol, unde, la convocarea imparatului Marcian (450-457), s-a tinut in anul 451 al patrulea Sinod ecumenic, in prezenta a 350 de episcopi si a patru delegati papali. Sinodul a reafirmat crezul niceo-constantinopolitan, combatand cele doua mari erezii ale timpului: monofizitismul si nestorianismul.
    Condamnand invatatura lui Eutihie, monah din Constantinopol, care sustinea ca, dupa unirea ipostatica, Hristos are numai o singura fire, cea dumnezeiasca, sinodul afirma ca Iisus Hristos este om adevarat, de o fiinta cu noi dupa umanitate. Condamnand nestorianismul, sino­dul afirma ca Hristos este cunoscut in doua firi, fiind Dumnezeu adevarat si om adevarat, dar nu in doua per­soane. El este intr-adevar unul, subiectul Sau fiind insusi ipostasul Cuvantului lui Dumnezeu cel vesnic.