Ce înseamnă “bogomilism”?

“bogomilism” în DEX

  • BOGOMILÍSM s. n. Doctrină și sectă dualistă apărută în sec. X în Bulgaria și răspândită apoi în țările balcanice, în Rusia și în alte părți, care contesta treimea divină ortodoxă, existența umană a lui Cristos, respingea riturile ortodoxe, inclusiv botezul, nu accepta ierarhia bisericească etc. – Bogomil (n. pr.) + suf. -ism.
  • BOGOMILÍSM s. n. doctrină creștină eretică maniheistă, în Pen. Balcanică și în Rusia, cu caracter antifeudal. (< fr. bogomilisme)
  • BOGOMILÍSM (‹ fr. {i}; {s} Bogomil) s. n. Doctrină creștină eretică de esență maniheistă bazată pe dualismul binelui (Dumnezeu, care creează lumea spirituală veșnică și nevăzută) și răului (Satan, care creează lumea vizibilă: pămînt, cer, stele, animale, plante); omul este constituit tot din din două forțe antagonice: trupul stăpînit de Satan, și sufletul, stăpînit de Dumnezeu. Influențată de gnosticism și de pavlicieni, a influențat la rîndul său, pe catari. Potrivit unei tradiții promotorul ei a fost preotul Bogomil, care a predicat între 927 și 950 în Bulgaria. Larg răspîndită în Pen. Balcanică în sec. 10-14 (pînă în sec. 17 ca sectă). Ideile b. și-ai găsit ecou și în miturile cosmogonice românești.

“bogomilism” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Secta crestina dualista medievala, aparuta in sec. X in Bulgaria in urma predicilor si invataturii lui Bogomil si raspandita apoi in tarile balcanice, in Rusia si in alte parti, care contesta credinta crestina in Sfanta Treime, Biserica crestina, sfintele taine, ierarhia bisericeasca si autoritatea statului. Bogomilii sunt urmasii "pavlicienilor", miscare de origine maniheista, care apar in partea de rasarit (Armenia) a imperiului bizantin, dupa 650, sub conducerea unui sirian, Constantin. Conducerea miscarii isi asociaza numele cu apostolul Pavel si discipolii acestuia, ei considerand ca inspirate numai Evangheliile si epistolele pauline, restul canonului biblic fiind respins. Pentru pavdicieni, Iisus era un inger trimis sa salveze sufletele oamenilor, din lumea fizica creata de un dumnezeu rau, despre care da marturie Vechiul Testament. Bogomilii practica un ascetism sever, respingand casatoria, consumul carnii si vinului. De asemenea, resping botezul si Euharistia, considerandu-le rituri satanice, intrucat ele folosesc elemente materiale. Dupa distrugerea imperiului bulgar de catre turci, in 1393, secta bogomililor disipare. Se crede ca urmasii lor sunt catarii(in Italia de nord) si albigenzii (in sudul Frantei in sec. XII).