BILÁNȚ,bilanțuri, s. n. Tablou contabil al activului și pasivului unei intreprinderi sau al unei activități financiare pentru o anumită perioadă de timp. ♦ Fig. Rezultatul sintetic al unei activități desfășurate într-o perioadă dată. – Din germ. Bilanz. Cf. it. bilancio.
BILÁNȚs. n. 1. tablou contabil al activului și pasivului unei întreprinderi sau activități financiare, economice etc., la un moment dat. 2. (biol.) sinteză cantitativă a tuturor elementelor primite și cedate de organism. 3. (fig.) situație finală, rezultat al unei acțiuni. (< germ. Bilanz)
BILÁNȚs.n.1. Situația activului și pasivului unui cont, a unui comerciant sau a unui exercițiu financiar. 2. (Fig.) Situație finală, rezultatul unei acțiuni, al unei întreprinderi etc. [Pl. -țuri. / < germ. Bilanz, cf. fr. bilan, it. bilancio].
bilánț (bilánțuri), – s. n. – Rezultat sintetic al unei activități pentru o anumită perioadă de timp. Germ. Bilanz, it. bilancio (sec. XIX).
BILÁNȚ (‹ germ.) s. n. 1. Reflectarea sintetizată a rezultatului unei activități pe o anumită perioadă. 2. (EC.) Inventarul a tot ceea ce posedă (activul) și a tot ceea ce datorează (pasivul) o întreprindere. Se stabilește anual sub forma unui document contabil. ♦ B. de tezaur = b. ce se întocmește pe o perioadă scurtă dînd unei întreprinderi posibilitatea să se împrumute pe un termen scurt apelînd la piața financiară. 3. (CONT.) Document care reflectă sintetic, în expresie valorică, în activ mijloacele economice după componența lor materială, iar în pasiv aceleași mijloace după sursele lor în cadrul unei unități economice, administrative etc. 4. (TEHN.) B. energetic = calcul referitor la sursele, repartiția și consumul de energie. B. de materiale = relație de egalitate între suma cantităților de materiale intrate în proces tehnologic sau într-o instalație și suma cantităților de produse rezultate, inclusiv pierderile care au loc în timpul prelucrării. 5. (GEOGR.) Termen indicînd o sumă, o diferență sau un inventar de factori într-o anumită situație. ♦ B. Hidrologic = raportul dintre cantitatea de apă căzută pe o suprafață într-o unitate de timp și diferitele forme de transfer ale acestei ape (inflitrare, scurgere, evaporare). ♦ B. radiativ = diferența dintre radiația absorbită și cea cedată de un cm2 al suprafeței terestre într-o anumită perioadă de timp.
BILÁNȚ,bilanțuri, s. n. Act de contabilitate prin care se constată situația activului și pasivului unei activități financiare pentru o anumită perioadă de timp. ♦ Fig. Rezultatul unei activități desfășurate într-o perioadă dată. – Germ. Bilanz (<it.).
bilánț n., pl urĭ și e (nu numai decît d. germ. bilanz, ci d. it. biláncio, de unde și fr. bilan. V. balanță). Com. Starea activuluĭ și a pasivuluĭ unuĭ negustor. Situația unuĭ falit. A-țĭ depune bilanțu, a da faliment, (fig.) a te declara învins.
bilánț s. n., pl. bilánțuri
bilanț n. 1. starea activului și pasivului unui comerciant; 2.fig. echilibru.
BILÁNȚ,bilanțuri, s. n. Inventar al activului și pasivului unei întreprinderi sau al unei activități financiare pentru o anumită perioadă de timp. ♦ Fig. Rezultatul sintetic al unei activități desfășurate într-o perioadă dată. — Din germ. Bilanz. Cf. it. bilancio.
BILÁNȚ ~urin. 1) fin. Act contabil din care rezultă activul și pasivul activității unei întreprinderi într-o anumită perioadă. 2) fig. Rezultat global al unei activități desfășurate într-o perioadă de timp. /<germ. Bilanz
Prima treapta in cadrul metodei de cunoastere a contabilitatii si cel mai reprezentativ procedeu prin care se infaptuieste principiul dublei reprezentari a mijloacelor economice existente, la un moment dat, in mod sintetic si generalizat, in etalon valoric, totalitatea mijloacelor economice ale unei unitati.
Este un document contabil de sinteza care reflecta activul, pasivul si capitalul propriu unei intreprinderi, organizatii sau institutii la incheierea exercitiului financiar, precum si in celelalte situatii prevazute de lege.
In activ sunt cuprinse mijloacele economice grupate dupa componenta si rolul lor in procesul economic, iar in pasiv, sursele de acoperire a mijoacelor grupate dupa natura sau destinatia lor.
Bilantul cuprinde toate elementele de activ, datorii si capital propriu grupate dupa natura si lichiditate, respectiv, natura si exigibilitate.
Caracteristic este faptul ca prezinta, pe de o parte, aspectul concret al mijloacelor economice, iar pe de alta parte sursele lor de formare, precum si situatia lor juridica.
Constata rezultatul sub forma de profit si pierdere in calitatea sa de variatie a bogatiei intreprinderii determinata de activitatea sa in timpul unui exercitiu financiar. Este convergent si complementar cu contul de profit si pierdere.
Informatiile despre pozitia financiara sunt, in primul rand, oferite de bilant. Informatiile despre rezultate sunt oferite, in primul rand, de contul de rezultate. Informatiile despre modificarile pozitiei financiare sunt oferite de situatiile financiare prin intermediul unei situatii speciale. Toate interrelationeaza.
Din punct de vedere economic, bilantul prezinta capitalurile titularului de patrimoniu. capitalurile sunt reprezentate atat sub aspectul originii lor, respectiv resursele (aporturi de capital, rezerve, datorii, beneficii etc.), cat si al modului de utilizare (bunuri economice, creante, pierderi etc.). Astfel este generata ecuatia economica a bilantului:
Utilizari = Resurse
pe plan procedural aceasta ecuatie este echivalenta cu ecuatia:
Active = Pasive
Bilantul vazut din punct de vedere economic raspunde la intrebari de genul: de unde vin fondurile necesare finantarii necesitatilor intreprinderii, care a fost utilizarea data resurselor.
Construit din punct de vedere juridic, un bilant reflecta:
- in activ, drepturile de proprietate si de creanta;
- in pasiv, datoriile intreprinderii.
Relatia de baza care decurge dintr-o astfel de interpretare este:
S = A - D
in care:
S = situatia neta;
A = Active;
D = datorii fata de terti.
Structura bilantului, conform Ordinului ministrului finantelor nr. 306 din 26 februarie 2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial nr. 279 bis din 25 aprilie 2002 este urmatoarea:
A. Active imobilizate
I. Imobilizari necorporale
II. Imobilizari corporale
III. Imobilizari financiare
B. Active circulante
I. Stocuri
II. Creante
(Sumele ce urmeaza a fi incasate dupa o perioada mai mare de un an sunt prezentate separat.)
III. Investitii financiare pe termen scurt
IV. Casa si conturi la banci
C. Cheltuieli in avans
D. Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an
E. Active circulante nete, respectiv datorii curente nete
F. Total active minus datorii curente
G. Datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an
H. Provizioane pentru riscuri si cheltuieli
I. Venituri in avans
J. Capital si rezerve
I. Capital subscris (prezentandu-se separat capitalul varsat si cel nevarsat)
II. Prime de capital
III. Rezerve din reevaluare
IV. Rezerve
V. Rezultatul reportat
VI. Rezultatul exercitiului financiar
Vezi si Bilant contabil, Bilant intermediar.