Ce înseamnă “bamă”?

“bamă” în DEX

  • BÁMĂ, bame, s. f. Plantă leguminoasă cu fructe păroase de culoare verde, comestibile (Hibiscus esculentus); p. restr. fructul acestei plante. – Din tc. bamya, bamye. Cf. bg. bamia.
  • BAMĂ, bame, s.f. Plantă anuală cultivată, din fam. malvaceelor (Hibiscus esculentus); fructul acesteia, în stare tânără, asemănător cu o păstaie (din punct de vedere botanic o capsulă), este folosit în alimentație ca o legumă; este cunoscută în țările orientale ca bamia, în cele occidentale drept okra, gumbo sau gombo, iar în cele anglofone și ca lady finger.
  • bámă (báme), s. f. – Plantă malvacee de uz alimentar, Hibiscus esculentus. – Var. bambă, bamie.Mr. bamne, megl. bamnă. Tc. bamia (Șeineanu, II, 38; Lokotsch 210; Ronzevalle 47), de unde și ngr. μπάμια, alb. bamjë, bg., sb. bam(n)ja.

“bamă” în Dicționarul Român - Francez

  • gombo(comestible)
    gombaud

“bamă” în Dicționarul Culinar

  • Planta leguminoasa cu fructe paroase de culoare verde, comestibile; fructul acesteia, in stare tanara, asemanator cu o pastaie (din punct de vedere botanic o capsula), este folosit in alimentatie ca o leguma; este cunoscuta in tarile orientale ca bamia, in cele occidentale drept okra, gumbo sau gombo, iar in cele anglofone si ca lady finger.