AVOCÁDO s.n. Fruct exotic, comestibil, de mare valoare nutritivă, având formă de pară, de culoare verde-închis, cu un sâmbure mare cât o nucă la mijloc. Tăiat în jumătăți de-a lungul, se obțin un fel de barchete ce pot fi umplute cu diverse delicatese (fructe de mare, paste picante) și servite drept gustare; există și o varietate fără sâmbure, utilizată în special pentru prepararea cocteilurilor; fr. avocat; engl. avocado, alligator pear; germ. Avocado.
AVOCÁDOs. m. pom cultivat în zonele subtropicale și mediteraneene, având fructe bace, de mărimea unei pere, cu coaja subțire, verde, pulpa comestibilă și un sâmbure mare, ovoid. (< sp. avocados)
avocado1 (plantă) (hisp.) s. m., art. avocádoul; pl. avocádo
avocado2 (fruct) (hisp.) s. n., art. avocádoul; pl. avocádo
AVOCÁDO (cuv. sp.), subst. Fructul arborelui Persea americana, din familia lauracee originar din emisfera vestică. Este de culoare verde-gălbui, conține c. 25 la sută uleiuri, este foarte parfumat și are o greutate de 1-2 kg. Se cultivă în cele două Americi, Australia, Hawaii, Israel ș.a.
AVOCÁDO,avocado, s. m., s. n. 1. S. m. Arbore tropical din familia lauraceelor, originar din emisfera vestică. 2. S. n. Fruct al avocadoului (1), de culoare verde-gălbuie, foarte parfumat, cu greutate variabilă. — Din engl. avocado.