AVIÓN,avioane, s. n. Vehicul aerian mai greu decât aerul, care se menține în aer datorită unor aripi și se deplasează cu ajutorul elicei și motoarelor sau al reactoarelor; aeroplan. [Pr.: -vi-on] – Din fr. avion.
AVIÓNs.n. Vehicul aerian mai greu decât aerul, susținut în aer de aripi și propulsat de motoare ; aeroplan. ♦ Avion proiectil = aparat de zbor fără pilot care transportă o încărcătură explozivă sau nucleară. [Pron. -vi-on. / < fr. avion].
AVIÓNs. n. aeronavă mai grea decât aerul, susținută de aripi și propulsată de motoare cu elice sau reactoare; aeroplan. (< fr. avion)
avion,avioane, s. n. (deț.) mesaj, mesajul trimis din celulă în celulă.
AVIÓN (‹fr. {s}; fr. avion + gr. phone „sunet”) s. n. Aeronavă mai grea decît aerul, la care sustentația este asigurată de suprafața portantă a aripilor și de forța de propulsie creată de un grup motopropulsor. Termenul de a. a fost folosit pentru prima dată de C. Ader (1897). După destinație, pot fi: a. de transport (pentru pasageri și mărfuri), a. sanitare, a. utilitare (avioprăfuitoare, aviostropitoare etc.), a. de turism și a. militare (vînătoare, recunoaștere, bombardament etc.); aeroplan. ♦ A. cu reacție = a. dotat cu motoare termice reactive care pot fi aeroreactive (cu sau fără compresor) și motoare-rachetă (în general pentru viteze supersonice). A. supersonic v. supersonic.
AVIÓN,avioane, s. n. Vehicul aerian mai greu decât aerul, susținut în aer de aripi și pus în mișcare de motoare; aeroplan. ◊ Avion fără motor = avion care se mișcă folosind curenții aerieni. Avion cu reacție = avion fără elice, pus în mișcare de un motor cu reacție. [Pr.: -vi-on] – Fr. avion.
avión n., pl. oáne (fr. avion, d. lat. avis, pasăre). Aeroplan. – Acest nume s´a dat întîĭa oară aeroplanuluĭ inventat de Francezu Ader († 1925).
avión(-vi-on) s. n., pl. avioáne
avion n. aparat de aviațiune cu aripi.
AVIÓN,avioane, s. n. Aeronavă mai grea decât aerul, susținută de aripi și propulsată de motoare; aeroplan. [Pr.: -vi-o-] — Din fr. avion.
AVIÓN ~oánen. Aparat de zbor mai greu decât aerul, cu aripi de sustentație, cu motoare și elice sau cu reactoare, care îi asigură propulsia. ~ de călători. [Sil. -vi-on] /<fr. avion
asiune, asumarea riscurilor, sansa ca profesional sa devii ceea ce vrei, aspirate si vise, dorinta de a tranzita toate problemele si de a te armoniza cu universul; daca se prabuseste - vise neimplinite, dezamagire, mare deziluzie sentimentala, cautare de sine, dezorientare, momente dificile