AVÁL s. n. (În loc. adv.) În aval = (în legătură cu situația unui punct de pe cursul unei ape) mai aproape de vărsare (în comparație cu alt punct). – Din fr. aval.
AVÁL1s.n. (op. amonte) Partea către care curge un râu. ◊ În aval = urmând cursul unei ape. [< fr. aval, cf. lat. ad – la, vallis – vale].
AVÁL2s.n. (Fin.) Garanție specială de plată a unei cambii. [< fr. aval].
AVÁL2s. n. (fin.) act prin care cineva garantează plata de la scadență a unei cambii; gir, garanție. (< fr. aval)
AVÁL1s. n. în ~ = situat pe cursul inferior al unui râu, spre vărsare. (< fr. aval)
AVÁL1 adv. (În expr.) În aval (în legătură cu situația unui punct de pe cursul unei ape) = mai aproape de vărsare (în comparație cu alt punct). – Fr. aval.
AVÁL2 s. n. (În sistemul financiar capitalist) Garanție specială de plată a unei cambii. – Fr. aval.
avál s. n.
aval n. garanție dată unui efect comercial.
AVÁL s. n. (În loc. adv.) În aval = în josul văii, spre vărsare (în raport cu un punct de referință). — Din fr. aval.
AVÁLn. : În ~ în josul apei; în direcția cursului; spre vărsare. /<fr. aval
angajament asumat de catre o persoana (avalist), alta decat tragatorul, trasul sau girantii, de a garanta un efect comercial. Persoana care primeste garantia se numeste avalizat. Un efect de comert are o valoare cu atit mai mare cu cit este acoperit cu mai multe semnaturi care garanteaza plata lui. Avalul se poate acorda pentru intreaga suma inscrisa pe cambie, dar si numai pentru o parte din aceasta. Avalul poate fi dat de catre o persoana fizica, o societate comerciala, o institutie financiara, sau de catre o banca. In cele mai multe cazuri, avalul este dat de catre o banca. Avalul trebuie sa precizeze persoana pentru care este dat, in caz contrar el fiind dat pentru tragator.Nu este obligatoriu ca o cambie sa circule cu aval, insa existenta acestuia confera o putere circulatorie mai mare si o incredere a partenerului la relatiile comerciale mai mare. Avalul se poate acorda pe cambie sau pe un allonge la titlu, si presupune inscrierea pe titlu a uneia dintre expresiile : « pentru aval », « pentru garantie » sau «pentru fidejusiune », urmate de semnatura avalistului.
Angajament asumat de catre o persoana (avalist), alta decat tragatorul, trasul sau girantii, de a garanta un efect comercial. Persoana care primeste garantia se numeste avalizat. Un efect de comer