Ce înseamnă “autoritate”?

“autoritate” în DEX

 • AUTORITÁTE, autorități, s. f. 1. Drept, putere, împuternicire de a comanda, de a da dispoziții sau de a impune cuiva ascultare. 2. Organ al puterii de stat competent să ia măsuri și să emită dispoziții cu caracter obligatoriu. ♦ Reprezentant al unui asemenea organ al puterii de stat. 3. Prestigiu de care se bucură cineva sau ceva. ♦ Persoană care se impune prin cunoștințele sale, prin prestigiul său. [Pr.: a-u-] – Din fr. autorité, lat. au[c]toritas, -atis.
 • AUTORITÁTE s.f. 1. Putere sau drept de comandă, de a porunci, de a fi ascultat. 2. Putere politică sau administrativă într-un stat; cârmuire; organ al puterii de stat. ♦ Reprezentant al puterii de stat. 3. Influență, ascendent, ascendență, prestigiu (prin merite sau calități personale); persoană care se bucură de această influență, de acest prestigiu. [Pron. a-u-. / cf. fr. autorité, it. autorità, lat. auctoritas].
 • AUTORITÁTE s. f. 1. putere, drept de a comanda, de a da dispoziții, de a impune ascultare. 2. organ al puterii de stat competent să ia măsuri și să emită dispoziții. ◊ reprezentant al acestei puteri. 3. influență, ascendent, prestigiu. ◊ cel care se bucură de această influență, de acest prestigiu; somitate. (< fr. autorité, lat. auctoritas)

“autoritate” în Dicționar Român - Englez

 • authority
 • command

“autoritate” în Dicționarul Român - Francez

 • autorite
 • empire

“autoritate” în Dicționarul Român - German

 • erechtigung
 • macht

Care este sinonimul cuvântului “autoritate”?

 • AUTORITÁTE s. 1. for, organ. (~ățile superioare de stat.) 2. putere, (astăzi, rar) stăpânire. (Reprezentantul ~ății.) 3. v. putere. 4. (la pl.) v. oficialități. 5. (înv.) stăpânire. (Cârmuiește cu deplină ~.) 6. dominare, dominație, hegemonie, putere, stăpânire, supremație, (înv.) puternicie, stăpânie, tărie, țiitură, (latinism înv.) potestate. (Și-a întins ~; se afla sub ~ romană.) 7. v. calitate. 8. ascendent, considerație, influență, înrâurire, prestigiu, reputație, respect, stimă, trecere, vază, (înv.) înrâurită, (fig.) credit. (Se bucură de o mare ~.) 9. v. somitate.

“autoritate” în Dicționarul Religios Ortodox

 • Capacitatea de a exercita puterea sau harul primit in Sfintele Taine si in special in Taina hirotoniei. Sub influenta teologiei catolice, care considera "cheile imparatiei" (Mt. 16, 19) - ca fiind sursa oricarei puteri in Biserica, a existat tendinta de a confunda autoritatea cu puterea jurisdictionala si de a o separa de puterea sacramentala si de sfintenia personala. Spre deosebire de aceasta tendinta, traditia ortodoxa a subliniat mai degraba unitatea organica dintre puterea de a judeca (In .5, 22) si puterea de a ierta pacatele (Mt. 18, 18 ; In 20, 23). Autoritatea s-a manifestat mai cu seama in procesul de aparare a doctrinei credintei ortodoxe impotriva ereziilor. Potrivit unei scheme scolastice s-a facut o separare intre ierarhia bisericeasca si poporul credincios, peste care ar exista un magisteriu infalibil care judeca raportul dintre depozitul apostolic si doctrina formala a Bisericii. Potrivit traditiei ortodoxe insa, orice autoritate are un caracter harismatic eccleziologic si conciliar, de aceea natura autoritatii invatatoare trebuie sa fie inteleasa in sensul ca privilegiul harismatic al posedarii adevarului si al infalibilitatii in materie de credinta apartine Bisericii, care, in Duhul Sfant, este "stalpul si temelia adevarului" (I Tion. 3, 15). Ierarhia in sine nu este sursa de adevar si ea nu poate substitui Biserica.