Ce înseamnă “apologetică”?

“apologetică” în DEX

  • APOLOGÉTICĂ s.f. 1. Ramură a teologiei care are ca scop justificarea religiei creștine și care se ocupă cu respingerea atacurilor îndreptate împotriva acestei religii. 2. Sistem preconceput, teorie etc. prin care se apără, se justifică sau se înfrumusețează în mod neîntemeiat o idee, un sistem etc. [Gen. -cii. / cf. fr. apologétique, it. apologetica].
  • APOLOGÉTICĂ s. f. 1. Sistem preconceput de apărare sau justificare neîntemeiată a unei idei, doctrine etc. 2. Parte principală a teologiei, care are ca scop justificarea religiei creștine. – Fr. apologétique.
  • APOLOGÉTICĂ s. f. 2. Sistem (adesea neîntemeiat) de apărare sau de justificare a unei idei, doctrine etc. 3. Parte a teologiei care are ca scop apărarea religiei creștine prin argumente raționale și istorice. – Din fr. apologétique.

“apologetică” în Dicționar Român - Englez

  • apologetics

“apologetică” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Aparare sau justificare a unei idei, doctrine.Este o ramura a teologiei sistematice, care incearca dovedirea existentei lui Dumnezeu prin probe rationale sau argumente logice. A fost introdusa in invatamantul ortodox sub influenta teologiei apusene.
    Atat in perioada apologetilor, cat si in cea patristica, adevarul despre existenta lui Dumnezeu nu se poate stabili pe baza asa-ziselor argumente rationale. Dumnezeu se dovedeste in si prin manifestarile Sale, mai ales prin intruparea Logosului, care constituie revelatia plenara a lui Dumnezeu. O abordare conceptuala a misterului lui Dumnezeu este exclusa. Desigur, cunoasterea rationala nu este eliminata, dar ea are limitele, partialitatea si ambiguitatile ei.