Ce înseamnă “antiohia”?

“antiohia” în DEX

  • ANTIOHIA, oraș în Siria antică. Fundat în 300 î. Hr., de Seleucos I Nicator, a fost una dintre capitalele Regatului Seleucizilor. Mare centru meșteșugăresc, comercial, cultural și religios. Capitală a prov. romane Siria. Stăpînit succesiv de bizantini (sec. 6-7 și 10-11), arabi (637-969), cruciați, fiind centrul principatului cu același nume (1098-1268), mameluci (sec. 13-15), iar din 1516 de turci. Azi Antakya (Turcia).
  • Antiohia f. vechea capitală a Siriei pe Oronte, azi Antakieh, în Turcia aziatică: 22.000 loc: Patria sfântului Ioan Gură-de-aur. Odinioară reședința splendidă a Seleucizilor și locul de adunare a zece concilii.

“antiohia” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Oras intemeiat de imparatii seleucizi care l-au ridicat la rang de capitala a imperiului lor; oras renumit pentru scoala de exegeza din Antiohia care exprima tendinta Bisericii din Siria si Palestina, punand accentul pe sensul istoric, literal al textului biblic. Reprezentanti de seama sunt: Diodor de Tarsus (cca 300 - cca 390), Teodor de Mopsuestia (cca 350 - 428), Teodoret de Cyr (cea 393 - cea 466).
    In general, teologii antiohieni au inclinat spre separarea firii omenesti de cea dumnezeiasca, ceea ce a incurajat nestorianismul. Al treilea Sinod ecumenic (Efes, 431) a condamnat pe Nestorie, discipolul lui Teodor de Mopsuestia, iar al cincilea Sinod ecumenic (Constantinopol, 553) condamna cele "trei capitole", adica invatatura lui Teodor de Mopsuestia, scrierile lui Teodoret de Cyr si Iba de Edesa contra lui Chiril de Alexandria.