ANȘOÁ s. n. 1. Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. Pastă preparată din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv. – Din fr. anchois.
ANȘOA s.n. 1. Pești mici, cu bogat conținut de grăsime, din familia heringilor (hamsie, șprot) sau a sardelelor, filetați, conservați mai întâi în saramură, apoi în ulei. Se utilizează ca atare, drept garnitură pentru canapele, pizza etc., ca ingredient în diverse salate sau sub formă de pastă sau unt de anșoa pentru uns tartine sau sandviciuri; fr. anchois; engl. anchovy; germ. Anchovis.2. Pastă picantă preparată din pește astfel conservat.
ANȘOÁs. m. 1. pește mic în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. pastă preparată din carnea acestui pește, ca aperitiv. (< fr. anchois)
ANȘOÁs.m. invar.1. Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. (la sg.) Pastă făcută din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv. [< fr. anchois].
anșoá2 (pastă de pește) (-șoa) s. n., art. anșoául; (sorturi) pl. anșoáuri
anșoá s. n., pl. -
anșoá1 (pește) (-șoa) s. m., art. anșoául; pl. anșoá
ANȘOÁ, (1) anșoa, s. m., (2) s. n., (3) anșoauri, s. n. 1. S. m. Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. S. n. Pastă preparată din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv. 3. S. n. Sortiment de anșoa (2). — Din fr. anchois.
anșoá (pește) s. n., (pastă de pește) s. f. (sil. -șoa)
1.Pesti mici, cu bogat continut de grasime, din familia heringilor (hamsie, sprot) sau a sardelelor, filetati, conservati mai intai in saramura, apoi in ulei. Se utilizeaza ca atare, drept garnitura pentru canapele, pizza etc., ca ingredient in diverse salate sau sub forma de pasta sau unt de ansoa pentru uns tartine sau sandviciuri; 2.Pasta picanta preparata din peste astfel conservat.