Ce înseamnă “Prematur”?

“Prematur” în DEX

 • PREMATÚR, -Ă, prematuri, -e, adj., s. m. 1. Care se întâmplă sau apare înainte de vreme ori prea devreme; pretimpuriu. 2. Adj., s. m. (Copil) născut înainte de termen. [Acc. și: premátur] – Din lat. praematurus.
 • PREMATÚR, -Ă adj. Făcut prea devreme; întâmplat înainte de vreme. // s.m. și f. Copil născut prea devreme; imatur. [< lat. praematurus, cf. fr. prémature].
 • PREMATÚR, -Ă I. adj. care apare înainte de vreme. II. adj., s. m. (copil) născut înainte de termen. (< lat. praematurus, fr. prémature)

“Prematur” în Dicționar Român - Englez

 • premature
 • premature
  untimely
 • untimely

“Prematur” în Dicționarul Român - Francez

 • premature

“Prematur” în Dicționarul Român - German

 • vorzeitig
 • unzeitig
 • voreilig

Care este sinonimul cuvântului “Prematur”?

 • PREMATÚR adj. 1. imatur. (Un copil ~.) 2. pre-timpuriu, (înv.) prematural, prematurat. (Un fenomen ~.) 3. v. precoce.

“Prematur” în Dicționarul Medical

 • Se spune ca este prematur un copil nascut inainte de termen si mai precis inainte de 37 de saptamani de amenoree, adica inainte de 8 luni. Prematurul difera in ce priveste aspectul de copilul nascut la termen: inaltimea lui este mai mica, greutatea de asemenea, in functie de durata gestatiei sale. Prematurul prezinta o imaturitate globala a organelor si functiunilor care ii poate pune in joc viata sau dezvoltarea sa. Astfel, imaturitatea sistemului nervos, aliata cu cea a plamanilor, poate fi responsabila de tulburari respiratorii, indeosebi incetarea de moment a respiratiei, si poate antrena o proasta oxigenare a sangelui si a tesuturilor. Imaturitatea plamanilor creeaza un risc de imbolnavire a membranelor hialine, afectiune caracterizata printr-o dificultate a plamanilor de a se descreti in cursul inspiratiei. Fragilitatea vaselor creste riscurile de hemoragie cerebro-meningeana, iar imaturitatea cardiovasculara poate da nastere unui suflu cardiac prin persistenta canalului arterial, care leaga artera pulmonara de aorta in timpul vietii intrauterine. Imaturitatea digestiva face dificil reflexul de supt-inghitit: copilul este uneori incapabil sa suga. Imaturitatea ficatului provoaca un icter adesea mai pronuntat decat la nou-nascutul la termen. Dezvoltarea inca neincheiata a sistemului sau imunitar face prematurul mai vulnerabil la infectii de toate felurile. Absenta rezervelor energetice, legata de caracterul incomplet al gestatiei, poate conduce la o micsorare a temperaturii corporale, la o hipoglicemie sau la o hipocalcemie. Viitorul imediat al prematurului depinde de varsta sa gestationala, de greutatea sa la nastere si de cauza prematuritatii sale. Deasupra limitei de 32 saptamani de amenoree, mortalitatea este foarte mica. Sechelele, indeosebi neurologice, sunt rare. Supravietuirea copilului de mai putin de 32 de saptamani viata intrauterina si cantarind sub 1.000 grame nu mai constituie un lucru de exceptie, dar sechelele neurologice si psihomotorii sunt mai frecvente. Prematurul ramane, timp de cateva luni, cu o greutate corporala mai mica decat copilul nascut la termen, iar dezvoltarea sa psihomotorie este usor in intarziere. Totusi, la varsta de 2 ani, copilul, in general, a recuperat acest decalaj. O nastere prematura poate fi accidentala sau consecutiva unei decizii medicale. Supravegherea medicala a femeii gravide si depistarea, chiar si tratarea, principalelor cauze ale prematuritatii permit o reducere a frecventei nasterilor premature.