Ce înseamnă “Placheta”?

“Placheta” în DEX

  • PLACHÉTĂ, plachete, s. f. 1. Volum mic cu conținut literar, în special culegere de versuri; broșurică. 2. Medalie pătrată sau dreptunghiulară, care de obicei are o singură față modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripții și care se oferă ca recompensă la unele concursuri sportive, artistice etc. 3. (Biol.; în sintagma) Plachetă sanguină = trombocită. – Din fr. plaquette.
  • PLACHÉTĂ s.f. 1. Volum mic, cu puține foi; (spec.) culegere de versuri; broșurică. 2. Medalie pătrată sau dreptunghiulară, modelată pe o singură față, care se oferă de obicei ca premiu în competițiile sportive. 3. Plachetă sanguină = trombocit. [< fr. plaquette].
  • PLACHÉTĂ s. f. 1. volum mic cu un număr redus de pagini; culegere de versuri. 2. medalie modelată pe o singură față, care se oferă de obicei ca premiu în competițiile sportive. 3. ~ sangvină = trombocit. (< fr. plaquette)

“Placheta” în Dicționar Român - Englez

  • plaquette (volum)
    thin booklet

“Placheta” în Dicționarul Român - German

  • plakete

Care este sinonimul cuvântului “Placheta”?

  • PLACHETĂ SANGVÍNĂ s. v. trombocit.

“Placheta” în Dicționarul Marketing

  • Forma de tiparire pe o suprafata neplana.

“Placheta” în Dicționarul Medical

  • Sinonim - trombocit. Placheta reprezinta o celula sangvina fara nucleu, care joaca un rol important in fenomenele coagularii sangelui si ale inflamatiei. Numarul de plachete este cuprins in mod normal intre 150.000 si 450.000 pe milimetrul cub de sange. Plachetele provin din fragmentarea citoplasmei celulelor mari ale maduvei osoase, megacariocitele. Longevitatea lor este de 7-10 zile. Plachetele sangvine sunt distruse in splina. Au functie in primul stadiu al opririi unei hemoragii si debuteaza cu aderarea plachetelor la peretele vasului lezat, cu agregarea si eliberarea continutului lor. Aceasta conduce la formarea unei aglomerari de plachete care colmateaza bresa vasului. In fenomenul coagularii, membrana plachetelor favorizeaza interactiunea factorilor coagularii. In reactia inflamatorie, plachetele ingera anumite particule si pot sa-si elibereze continutul in prezenta bacteriilor si a virusurilor, crescand astfel permeabilitatea vasculara.