Ce înseamnă “Pavel”?

“Pavel” în DEX

  • PAVEL (PAUL sau SAUL) (c. 10-63/67), apostol creștin. Considerat cel mai mare teolog și misionar al creștinismului timpuriu. L-a combătut pe apostolul Petru. Născut dintr-o familie iudaică din Tars (Cilicia), a avut o viziune în fața cetății Damasc și, primind o educație religioasă, s-a convertit la nou religie, deși, inițial, fusese un aprig prigonitor al creștinismului, botezându-se și schimbându-și numele din Saul în P. (c. 32). Începe lungi călătorii ca misionar în Orientul roman și Pen. Balcanică, fondând mai multe comunități creștine. Revenit la Ierusalim, este arestat (c. 56) și transferat la Roma, unde va fi martirizat în timpul lui Nero. O parte din scrierile sale adresate comunităților creștine s-au păstrat, fiind preluate în „Noul Testament” (cele 14 epistole care îi sunt atribuite de tradiția ecleziastică). Sanctificat, este sărbătorit la 29 iun., împreună cu Petru.
  • PAVEL 1. Amelia P. (1915-2003, n. București), istoric de artă și scriitoare română. Prof. univ. la București. Monografii și dicționare enciclopedice („Expresionismul și premisele sale”, „Desenul românesc în prima jumătate a secolului XX”, „Pictura românească interbelică”, „Dicționar de termeni de artă”, în colab., „Lexiconul de artiști Vollmer”, în colab.). 2. Toma P. (n. 1941, București), lingvist, teoretician al literaturii și eseist român. fiul lui P. (1). Stabilit în străinătate (1969). Prof. univ. la Princeton. Studii de literatură comparată („Fictional Worlds”, „Le Mirage linguistique”, „L’Art de l’eloigment”, „Povestiri filozofice”).
  • PAVEL, Constantin (1907-2000, n. sat Bucești, jud. Galați), teolog român. Prof. univ. la Institutul Teologic din București. Lucrări de teologie și filozofie morală („L’irreductibilité de la Morale à la Science des Moeurs”, „Problema răului la Sf. Augustin. Studiu de filosofie morală”, „Teologia morală creștină”, în colab.).

Ce semnifică numele “Pavel”?

  • Sursa numelui este din limba latina si provine din familia de nume romane Paulus, care inseamna mic sau umil. Sfantul Paul a fost un lider important a bisericii crestine timpurii, povestea sa aparand in Noul Testament. Se numea la inceput Saul, dar si-a schimbat numele dupa convertirea la crestinism. Majoritatea epistolelor din Noul Testament (14 din toate cele 21) sunt se datoreaza lui. Purtatori vestiti ai acestui nume in lumea artei sunt Paul Gauguin si Paul Cezanne, amandoi pictori impresionisti din secolul XIX din Franta.

“Pavel” în Dicționarul Religios Ortodox

  • Sfant, apostol, supranumit apostolul neamurilor, n. la Tars, in Cilicia. Initial ucenic al marelui invatat Gamaliei, devine fariseu si aprig prigonitor al crestinilor. Se converteste pe drumul Damascului, unde i s-a aratat Iisus. Este botezat de Anania, episcopul Damascului, schimbandu-i-se numele din Saul in Pavel. Dupa o perioada de trei ani in Arabia, merge in Antiohia Siriei, de unde intreprinde cele trei calatorii misionare - in Cipru, Asia Mica, Pamfilia, Frigia, Galatia, Macedonia, Tesalia si Ahaia (Grecia) - dupa care urmeaza captivitatea sa din Cezareea si Roma din anii 61-63. A scris si 14 epistole; este martirizat in timpul imparatului Nero prin decapitare, ca cetatean roman, in acelasi timp cu Petru. Biserica il sarbatoreste la 29 iunie.