Ce înseamnă “Orez”?

“Orez” în DEX

  • ORÉZ s. m. Plantă alimentară din familia gramineelor, cu tulpina dreaptă, cu frunze liniare alungite și cu spice mici, cultivată în terenuri umede pentru fructele ei cu semințe foarte hrănitoare, bogate în amidon (Oryza sativa). ♦ Semințele acestei plante. – Din bg. oriz.
  • oréz s. m. – Plantă graminacee (Oryza sativa). – Var. (Banat) oriz, (Trans.) urez. Mr. uriz. Ngr. ỏρύζι, parțial prin intermediul sl. orizu (Tiktin, cf. Vasmer, Gr., 106), cf. alb. oris, bg. șb., cr. oriz (Conev 86). Sunetul e este surprinzător după Tiktin, poate s-a simțit -ez ca suf., cf. chinez, francez.
  • oréz m. ca plantă și n. ca materie (ngr. oryzi și rýzi, vgr. óryza, lat. orýza, it. ríso, fr. riz, sp. pg. arroz, mgerm. rîs, ngerm. reis, pol. ryz, rus. ris, bg. sîrb. oríz, vsl. o rizŭ, alb. oris, urez, ung. ris, turc. ruzz, urzz, toate d. ar. ar-roz, arus). O plantă graminee cultivată în terenurile umede din țările calde. Grăunțele acesteĭ plante. – Orezu e originar de pe marginea lacurilor din orientu Asiiĭ. El se cultiva încă de la anu 2800 în ainte [!] de Hristos. Cultura luĭ reușește și în America de Nord, Africa, Italia, Banat, și ar reuși și pe la lacurile Dunăriĭ în România dacă s´ar cultiva. El e baza nutrimentuluĭ Chinejilor și Japonejilor, ca grîu la cele-lalte popoare. Grăunțele luĭ curățate de coajă, albe saŭ gălbuĭ și sticloase, îs foarte întrebuințate și la noĭ la o mulțime de felurĭ de mîncare, maĭ ales la pilaf. (În ainte de orez, la noĭ se consuma maĭ mult meĭ). Făina de orez se întrebuințează în medicină la cataplazme [!] emoliente saŭ uscată ca absorbant în diferite boale [!] de pele [!], precum și în toaletă supt [!] numele de pudră de orez, care e absolut inofensivă.

“Orez” în Dicționar Român - Englez

  • rice

“Orez” în Dicționarul Român - German

  • eis

“Orez” în Dicționarul Culinar

  • Aceasta planta se cultiva cel putin din anul 5000 i.C, iar sapaturile arheologice din China au scos la iveala vase sigilate continand orez, ce dateaza de acum aproape 8000 de ani. Astazi, orezul este un aliment de baza pentru aproape jumatate din populatia globului.

Care este sinonimul cuvântului “Orez”?

  • ORÉZ s. (BOT.; Oryza sativa) (Transilv. și Maram.) rișcașă.

Ce înseamnă când visezi “Orez”?

  • minutiozitate, rabdare, belsug