OMLÉTĂ,omlete, s. f. Mâncare făcută din ouă bătute și prăjite în grăsime, uneori cu o umplutură de șuncă, brânză, spanac etc. – Din fr. omelette.
OMLETĂ,omlete, s.f. Preparat culinar realizat din ouă desfăcute din coajă, bătute, apoi prăjite în tigaie fără a fi amestecate, având forma unei clătite pufoase; poate fi sărată sau dulce, plată (natur sau cu diferite ingrediente încorporate) sau rulată cu o umplutură la mijloc (o compoziție sărată, dulceață, fructe etc.), fiind servită ca preparat de mic dejun, ca antreu sau ca desert.
OMLÉTĂs.f. Mâncare făcută din ouă bătute și prăjite în grăsime. [< fr. omelette].
OMLÉTĂs. f. 1. mâncare din ouă bătute și prăjite în grăsime. 2. preparat dulce din ouă, făină, lapte și zahăr, care se umple cu dulceață, fructe etc. (< fr. omelette)
omlétă (omléte), s. f. – Mîncare de ouă bătute prăjite. Fr. omelette.
omletă,omlete s. f. (eufem.) fecale, excremente.
*omlétă f., pl. e (fr. omelette, maĭ vechĭ amelette, care pare a fi o met. din alemette, ĭar acesta din alemelle, alumelle, derivate toate din alamelle, à lamelle, la lamelă, fiindcă omleta e turtită ca o lamă. V. lamelă). Barb. Scrob, jumărĭ nu așa de mult amestecate și maĭ netede, ca o foĭe. V. clătită, scoveargă.
omlétă s. f., g.-d. art. omlétei; pl. omléte
OMLÉTĂ ~ef. Fel de mâncare pregătită din ouă bătute (cu lapte sau smântână) și prăjite în grăsime (uneori cu adaus de brânză, șuncă, verdețuri etc.). /<fr. omelette
Preparat culinar realizat din oua desfacute din coaja, batute, apoi prajite in tigaie fara a fi amestecate, avand forma unei clatite pufoase; poate fi sarata sau dulce, plata (natur sau cu diferite ingrediente incorporate) sau rulata cu o umplutura la mijloc (o compozitie sarata, dulceata, fructe, etc.), fiind servita ca preparat de mic dejun, ca antreu sau ca desert.
OMLÉTĂ s. jumări (pl.), (reg.) papară, prajilă, (nordul Mold., Bucov. și nordul Transilv.) papă, (Transilv. și Ban.) păpăradă, ratotă, (Mold. și Bucov.) scrob, (înv., în Transilv.) sfungată. (~ de ouă.)